In Memoriam: Jan Heemskerk

Na een lange periode van ziekte is Jan Heemskerk overleden. Hij schreef een kleine kwart eeuw columns en reisverhalen voor Golfers Magazine. Hij werd 84 jaar.

heemskerk

Heemskerk was een van de eerste medewerkers van Golfers Magazine. Halverwege de jaren tachtig werd hij benaderd met de vraag of hij columns wilde schrijven voor het toen enkele jaren bestaande magazine. Heemskerk, op dat moment hoofdredacteur van het tijdschrift Playboy, stemde toe en bleef vervolgens een kleine 25 jaar verbonden aan Golfers Magazine.

De columns van Heemskerk gingen over alles wat in de golfwereld aan de orde kon komen. Topgolf, amateurgolf, equipment en natuurlijk golfreizen. Al was er één onderdeel nóg typerender voor zijn bijdrages: zeker twintig jaar eindigde hij elke column met een limerick.

Vanaf het moment dat Jan Heemskerk met pensioen ging bij Playboy schreef hij daarnaast met grote regelmaat reisverhalen die hij, met verschillende fotografen, over de hele wereld verzamelde.

Ook in zijn reisverhalen liet Jan zien een grote opmerkingsgave te hebben en gingen zijn verhalen niet zelden nauwelijks over golf, maar wel over al het andere dat hij op en rond de golfbaan waarnam.

Nog vorig jaar kwam een bundeling van zijn reisverhalen (Reis om de wereld in 80 golfverhalen) uit bij uitgeverij ezowolf en nog dit najaar verscheen daar van zijn hand het boek 'golf in de hemel' met een voorwoord van cabaretier Jochem Myer.

Jan Heemskerk woonde al jaren op Texel en laat ook daar zijn sporen na. Op elk holebord van 'zijn' Texelse staat een speciaal voor die hole geschreven limerick.

Namens de redactie van Golfers Magazine, en alle collega's die door de jaren met hem samenwerkten, wensen wij zijn nabestaanden sterkte met dit verlies.