Tour terug op Mallorca

Luiten, Van Driel en Van Meijel naar Santa Ponsa … Kan Huizing de stress aan in Gerona … Cashen in Japan en Zuid-Korea

Santa Ponsa

Europese Tour

Toernooi: Mallorca Golf Open
Data: 21 - 24 oktober 2021
Baan: Golf Santa Ponsa, Mallorca, Balearen (Spa)
Lengte: 6.543 meter
Par: 72
Prijzengeld: € 1.000.000
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 13.30 - 18.30 uur. Zaterdag van 13.30 - 18.00 uur en zondag van 12.30 -17.30 uur.
Mooie namen: Martin Kaymer, Thomas Pieters, Pablo Larrazabal, Eddie Pepperell, Romain Langasque, Sam Horsfield, Ryan Fox en Adri Arnaus
Nederlanders: Joost Luiten, Darius van Driel en Lars van Meijel
Winnaar in 2020: nieuw toernooi
Bijzonderheden: Voor het eerst in dertien jaar komt de Europese Tour naar Mallorca. En voor het eerst sinds 1995 wordt er een groot toernooi op Santa Ponsa gespeeld.
De baan werd in 1977 geopend en ligt in het zuidwesten van het eiland, niet ver van Palma de Mallorca.
‘Het is een lange baan met vijvers en een grote variëteit aan vegetatie zoals olijf-, naald- en amandelbomen. De baan spreekt dankzij de brede fairways golfers met verschillende speelstijlen aan. Longhitters hebben het er naar hun zin echter zonder te vergeten dat een goed kort spel nodig is om een mooie score te krijgen’, vermeldt de club op zijn website.
Er zijn in de loop der tijd drie verschillende toernooien op het eiland gespeeld. Om te beginnen het Balearen Open - van 1988 tot en met 1995 - met twee keer Severiano Ballesteros als winnaar. Eén keer pakte de grootste Europese speler ooit de titel op Santa Ponsa en een keer op Son Vida. Santa Ponsa was zes keer gastheer. Een keer werd de tweede baan gebruikt.
En dan was er ook nog de Mallorca Classic, die van 2003 tot en met 2007 op de kalender stond. Niet op Santa Ponsa, maar op de Pula Golfclub. De namen van onder anderen Miguel Angel Jiménez, Sergio Garcia en José Maria Olazabal staan op de trofee.
Jiménez won in 1998 - op Santa Ponsa - het Turespana Masters Open, dat vijf keer werd gespeeld, in verschillende Spaanse streken.
Na het Mallorca Open worden er nog twee wedstrijden ‘voor iedereen’ gespeeld: het Portugal Masters (4 - 7 november) en het Aviv Dubai Championship (een week later).
In principe behoudt de top-110 van de jaarranglijst na dat Avid Dubai Championship zijn kaart, maar de praktijk is anders, zoals we al eerder hebben gemeld. Waar de grens nu exact ligt, is niet bekend. Vorige week was het de top-124. Er werd in een memo aan de spelers ook gewag gemaakt van de top-128, maar nu is het ineens weer de top-123.
Joost Luiten (85), Darius van Driel (93) en Wil Besseling (94) zijn virtueel veilig. Lars van Meijel (175) wacht een schier onmogelijke klus.
Vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


PGA Tour

Toernooi: Zozo Championship
Data: 21 - 24 oktober 2021
Baan: Accordia Golf Narashino Country Club, Chiba (Jap)
Lengte: 6.438 meter
Par: 70
Prijzengeld: $ 9.950.000
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Alle dagen van 4.30 - 8.30 uur.
Mooie namen: Net als afgelopen week in Las Vegas staan er maar 78 namen op de deelnemerslijst. Easy money dus voor de betere spelers.
Een greep uit het ‘aanbod’: Hideki Matsuyama, Xander Schauffele, Paul Casey, Tommy Fleetwood en Colin Morikawa.
Al met al is het veld minder sterk dan vorige week tijdens de door Rory McIlroy gewonnen CJ Cup.
Winnaar in 2020: Patrick Cantlay (VS)
Winnaars: 2020 - Patrick Cantlay (VS, 2019 - Tiger Woods (VS)
Bijzonderheden: Als het om golf en gezondheid (lees: covid-19) gaat zijn de spelregels soms volkomen tegenstrijdig.
De LPGA schrapte onlangs een toernooi in Japan, maar laat deze week een wedstrijd in Zuid-Korea wel doorgaan.
De CJ Cup van vorige week werd voor het tweede achtereenvolgende jaar verplaatst van Zuid-Korea naar Nevada en het Zozo Championship in Japan wordt gewoon gespeeld.
In 2020 won Patrick Cantlay (-23) onder de rook van Los Angeles en een jaar eerder was Tiger Woods de man die de laagste score had (-19) op de baan waarop het Zozo Championship nu weer zal plaatsvinden.
Woods behaalde in 2019 zijn 82ste zege op de PGA Tour en evenaarde het record van Sam Snead. Tiger Woods ontbreekt om de bekende reden en Patrick Cantlay heeft kennelijk geen zin om zijn titel te verdedigen.
Vanaf vanaf donderdag 3.00 uur Live Scoring via de website van de PGA Tour


LPGA Tour

Van 21 - 24 oktober wordt in Zuid-Korea het BMW Ladies Championship gespeeld, maar er is net als bij de mannen in Japan sprake van een klein veld, dat twee miljoen dollar mag verdelen.
Enfin, voor Anne van Dam is het Pelican Women’s Championship in Florida het volgende toernooi van de LPGA Tour (11-14 november). Het is haar laatste kans om in de top-100 van de ranking te komen.
Ziggo Sport Golf zendt op maandag 25 oktober van 19.30 - 21.00 uur een ruime samenvatting uit.
Meer bijzonderheden en vanaf donderdag 3.00 uur Live Scoring via website LPGA Tour

Ladies European Tour

Volgende week (27 - 29 oktober) trekt het circuit door naar Dubai voor de Moonlight Classic op de Faldo Course van de Emirates Golfclub. De naam zegt het al: het is een avondtoernooi met een prijzengeld van 260 duizend euro en Pasqualle Coffa doet ook mee.
Meer bijzonderheden via website Ladies European Tour


Challenge Tour

Toernooi: Challenge Costa Brava
Data: 19 - 22 oktober (dinsdag - vrijdag)
Baan: Empordà Golf, Gerona, Catalonië (Spa)
Lengte: 6.896 meter
Par: 71
Prijzengeld: € 200.000
Nederlanders: Daan Huizing en Robbie van West
Bijzonderheden: Voor de tweede achtereenvolgende week een wedstrijd op de Empordà Golf.
Vorige week misten Daan Huizing en Robbie van West de cut en voor eerstgenoemde was dat gewoon een drama. Hij bleef weliswaar zeventiende op de ranking en de beste twintig van de eindklassering krijgen een kaart voor de Europese Tour, die in december begint met twee toernooien in Zuid-Afrika.
Het heeft er een beetje de schijn van dat Daan Huizing moeite heeft met de druk, maar hij moet nog even door de zure appel heen bijten. Deze week op Empordà en van 4 - 7 november op Mallorca in de Rolex Challenge Tour Grand Final supported by The R&A.
Meer bijzonderheden en vanaf dinsdag 9.00 uur Live Scoring via de website van de Europese Tour

Tour
  • Golfsupport.nl