Vaagheid troef

Naarmate het seizoen van de Europese Tour het einde nadert heb je meer en meer het gevoel dat je wiskunde of rechten moet hebben gestudeerd - en liefste beide - om te weten wie zijn kaart voor 2022 behoudt en wie zich plaatst voor het Tour Championship in Dubai.
@media (max-width: 679px){#fig-62f9ea0ced4b9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62f9ea0ced4b9 img{#fig-62f9ea0ced4b9 img.lazyloading{width: 480px;height: 480px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 1000px){#fig-62f9ea0ced4b9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62f9ea0ced4b9 img{#fig-62f9ea0ced4b9 img.lazyloading{width: 740px;height: 740px;}}@media (min-width: 1001px){#fig-62f9ea0ced4b9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62f9ea0ced4b9 img{#fig-62f9ea0ced4b9 img.lazyloading{width: 160px;height: 160px;}}

En passant had je een rekenmachine nodig om erachter te komen of Wil Besselings zesde plaats in het Spaans Open inderdaad genoeg was om deze week op Valderrama aan het Andalusisch Masters mee te doen.
Het is allemaal zo simpel in de VS: de beste 125 van de FedEx Ranking behouden hun kaart en de beste dertig doen mee aan het Tour Championship.
De enige uitzondering: wie aan het begin van het seizoen geen vol lid was en geen toernooi had gewonnen, kon niet in het Tour Championship spelen. Denk aan een Wil Zalatoris. Voor de rest: helderheid troef.
Op de Europese Tour behoudt in principe de top-110 zijn kaart. Maar omdat er heel veel spelers zijn die of geen lid zijn of niet voldoende wedstrijden hebben gespeeld, wordt dat de top-124.
Waarschijnlijk.
Misschien wordt het wel de top-128. Die positie wordt weer in een interne memo genoemd.

Aan het Tour Championship in Dubai, derde week van november, mogen de beste vijftig beschikbare spelers van de jaarranglijst meedoen. Een fors aantal spelers wil namelijk helemaal niet naar de uiterst matige baan van Jumeirah (foto) in Dubai komen. Vorig jaar glipte Joost Luiten net binnen door een top-10 plaats in Zuid-Afrika. Hij was de nummer 74 van de Europese ranking.
Maar wacht: er kunnen ook spelers aan het veld worden toegevoegd. Bijvoorbeeld mannen die tussen 1 januari en 9 augustus 2021 in de top-50 van de wereldranglijst hebben gestaan.
Of spelers die vanwege - letterlijk citaat - vanwege serieuze persoonlijke problemen of om medische redenen niet voldoende toernooien konden spelen. Het is alleen Keith Pelley, de CEO van de Europese Tour, die daarover beslist. Hij deed dat al een keer om Rory McIlroy in Dubai mee te laten doen.
Kortom, het is de jaarlijkse stofwolk die het zicht ontneemt. Al decennia lang is de logica ver te zoeken bij de Europese Tour.
Waarom spiegelt men zich toch niet aan de eenvoud van de reglementen van de PGA Tour? Simpel: men moet wel om veel Europese toppers die in de VS spelen en wonen naar de zin te maken. Anders zie je ze helemaal niet meer.
Zeker niet in Dubai

Laatste nieuws