Vliegende start Pieters

Met een eagle en vier birdies speelde de Belg (foto) zich op dag 1 naar een 65. Daarmee staat hij na achttien holes op de gedeelde derde plaats.

Thomas Pieters

De Oostenrijker Sepp Straka voert met een 63 (-8) de ranglijst aan, een slag beter dan Jazz Janewattananond. Pieters deelt de derde plaats met de Mexicaan Carlos Ortiz.
Vijf jaar geleden werd Thomas Pieters in Rio vierde - achter Justin Rose, Henrik Stenson en Matt Kuchar, die nu niet zijn geplaatst voor het Olympische kampioenschap op de par-71 baan van de Kasumigaseki Country Club.
Nu wil hij het graag minimaal een plek beter doen.
‘België is een klein land en we hebben tot nu toen maar twee medailles behaald’, zei hij na afloop van zijn ronde op de parkbaan. ‘Als je er een meer wint voor je land, dan heb je al gauw de status van een legende.’
Pieters had woensdag koorts en hoofdpijn en ook vlak voor zijn openingsronde voelde de nummer 120 van de wereld zich niet lekker. Gelukkig voor hem was de covid-19 test negatief.
De 29-jarige Belg deed het vooral goed met zijn approaches. Hij miste slechts drie greens.

Sepp Straka had helemaal een droomstart. De vooral op de PGA Tour spelende Oostenrijker maakte acht birdies, keurig verdeeld over de eerste en de tweede negen.
De 63 die de 28-jarige Straka - met zijn tweelingbroer Sam als caddie - liet noteren, was een evenaring van het Olympisch record dat in 2016 door Matt Kuchar werd gevestigd.
Straka, 161ste op de wereldranglijst, miste op de PGA Tour in zijn laatste zeven toernooien zes cuts, maar een tiende plaats in het Travelers Championship in Hartford was een lichtpuntje.
‘Ik sla mijn ijzers al een tijdje goed’, zei hij. ‘En ik heb recentelijk wat aan mijn putting routine veranderd.
De in Wenen geboren maar in de staat Georgia opgegroeide Sepp Straka eindigde op de PGA Tour in 79 wedstrijden zeven keer bij de beste tien. Een derde plaats in het Barbasol Championship van 2019 is zijn beste resultaat.

De grote namen hielden zich grotendeels onvrijwillig koest.
Alleen de Brit Paul Casey (er zijn geen aparte teams en atleten uit Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland) deed het met een 67 prima. De KLM Open-winnaar uit 2014 is met vier onder gedeeld achtste.
Zijn landgenoot Tommy Fleetwood had een beroerd slot: een double bogey op de slothole (tweede slag het water in) betekende een 70 voor de man uit Southport.
Nog meer Europese tegenslagen: de matige optredens van de voor Ierland uitkomende Shane Lowry (70, 31ste) en Rory McIlroy (69, 20ste).
Viktor Hovland koerste op een goede score af, maar de Noor zakte door een bogey-bogeys slot naar drie onder (gedeeld 12de).
Xander Schauffele, op papier de nummer drie, ging ook in 68 slagen rond. Later bracht ook zijn landgenoot Patrick Reed - de invaller voor de positief geteste Bryson deChambeau - deze score binnen.
Collin Morikawa had in zijn eerste toernooi sinds The Open 69 slagen nodig voor zijn openingsronde en is gedeeld twintigste.
Justin Thomas, de hoogst gerankte speler, maakte achttien parren voor een 71.
Hij verloor op de greens meer dan twee slagen op het veld.
‘Ik zou nu graag een of andere oude club in mijn handen hebben om ‘m in twee stukken te breken’, zei een duidelijk teleurgestelde Thomas. ‘Het is ergerlijk dat je veel moeite in je spel steekt en het er niet uitkomt.’
‘Op het moment dat he afslaat, gaat er niet om dat de Spelen cool zijn. Het gaat er om te winnen.’
Omdat de perfect geprepareerde baan niet moeilijk speelt en er weinig wind staat - de gemiddelde score was 69,55 - staat Thomas dan ook slechts 41ste.
En dan nog dit: de Olympisch Golfkampioenschappen zijn in Nederland alleen live te zien op Discovery Plus - alle dagen van 0.30 tot ongeveer 9.00 uur
Stand en vanaf vrijdag 0.30 uur Live Scoring via website PGA Tour

Tour
  • Pro Shots