Rahm meldt zich

Hij was voor velen, inclusief de bookmakers, vooraf de grote favoriet voor de zege op Torrey Pines en Jon Rahm stelde niet teleur, al gaat hij nog niet aan de leiding.

Jon Rahm

Rahm speelde de par-71 South Course in 69 slagen en daarmee heeft hij twee slagen achterstand op de Amerikaan Russell Henley (67) en de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen, die tot de 36 spelers behoort de de eerste ronde moet voltooien.

Donderdag was er een vertraging van de start van anderhalf uur vanwege de ochtendmist.

Er zijn Spanjaarden die The Open (Ballesteros) en The Masters (Ballesteros, Olazabal en Garcia) wonnen, maar in het U.S. Open is men nog niet succesvol geweest.

Jon Rahm is nu de ideale kandidaat om de ban te breken. Zijn 69 van donderdag viel hem niet tegen.

'Elke keer als je in een U.S. Open onder par bent, dan is dat een goede start’, zei hij na afloop. ‘Het begin was wisselvalling maar gaandeweg ging het steeds beter. Hopelijk kan ik vrijdag op deze voet verder gaan.’

Russell Henley (32) is een verrassende leider. Hij won drie keer op de PGA Tour - voor het laatst in 2017 - maar in Majors heeft hij nog nooit een top-10 plaats behaald: in 26 grote kampioenschappen was de elfde plaats in The Masters van 2017 zijn beste resultaat.

Voor Louis Oosthuizen ligt dat anders. Hij won natuurlijk in 2010 op de Old Course The Open en in het U.S. Open behaalde de Zuid-Afrikaan vier top-10 plaatsen in elf starts, met een tweede plek in 2015 als beste prestatie. In mei werd hij ook gedeed tweede in het PGA Championship. Dit seizoen verzamelde Oosthuizen op de PGA Tour al vijf top-10 plaatsen in vijftien toernooien.

Net als Jon Rahm lieten twee andere grote favorieten een 69 noteren: Xander Schauffele en Brooks Koepka. Dustin Johnson ging in 71 slagen rond en Rory McIlroy kreeg een 70 achter zijn naam.

Titelverdediger Bryson DeChambeau en Phil Mickelson vielen met scores van 73 en 75 nogal tegen.

En dan nog dit (I): Bij het staken van de strijd was de gemiddelde score 73.717. Er zijn nu 23 spelers onder par.
En dan nog dit (II): Ziggo Sport Golf zendt de tweede ronde van 20.00 tot ongeveer 4.00 uur rechtstreeks uit. Wie eerder wil kijken, kan al aan het einde van de middag via de website van het U.S. Open naar twee groepen met topspelers kijken
Vanaf 15.45 uur Live Scoring via website USGA

Tour
  • ProShots