Nu is het pas echt lente

Het Major-seizoen van de mannen begint met The Masters

Scorebord The Masters

Majors

Toernooi: 85ste Masters Tournament
Data: 8 - 11 april 2021
Baan: Augusta National Golfclub, Augusta, Georgia (VS)
Lengte: 6.835 meter
Par: 72
Prijzengeld: wordt tijdens het toernooi bekendgemaakt. In 2020 bedroeg dat 11,5 miljoen dollar, waarvan 2,07 miljoen voor winnaar Dustin Johnson.
Mooie namen: De gehele top-50 van de wereld doet ook mee. Zelfs de nog niet zo lang geleden geopereerde Brooks Koepka was zondag al op Augusta National. Tiger Woods ontbreekt vanzelfsprekend.
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2020: Dustin Johnson (VS)
Laatste vijf winnaars: 2020 - Dustin Johnson (VS), 2019 – Tiger Woods (VS), 2018 – Patrick Reed (VS), 2017 – Sergio Garcia (Spa), 2016 – Danny Willett (Eng)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 21.00-1.30 uur. Zaterdag van 21.00-1.00 uur en zondag van 20.00-1.00 uur.
Op woensdag 7 april is er van 18.00-20.00 uur een live previewshow: Wednesday at The Masters.
Alle dagen wordt het reguliere rechtstreekse verslag vooraf gegaan door het achttien holes lang op de voet volgen van ‘selected groups’. Die worden bekendgemaakt na de publicatie van de starttijden.
Donderdag en vrijdag vanaf 15.15 uur. Zaterdag en zondag vanaf 16.15 uur.
De BBC heeft sinds 2020 geen rechten meer om The Masters rechtstreeks uit te zenden. Wel mogen er dagelijks (in de nachtelijke uren) op BBC2 samenvattingen op het scherm worden gebracht. Klik hier voor de tijden.
Op de website van The Masters is ook behoorlijk wat beeld te zien, maar het is niet duidelijk wat er voor ons land beschikbaar is.
Bijzonderheden: In een even bizarre (herfst, nauwelijks publiek en geen bloeiende struiken) als memorabele 84ste editie van The Masters, in november van 2020, brak Dustin Johnson het ene record na het andere om met 268 slagen (-20) te winnen. Hij had vijf slagen voorsprong op de runners-up Sungjae Im en Cameron Smith. Wie dat laatste nog wist, is geheugentechnisch gezien een wonder.
Johnson gaat deze week proberen om als vierde speler in de geschiedenis met succes zijn titel te verdedigen. Jack Nicklaus (1965 en 1966), Nick Faldo (1989 en 1990) en Tiger Woods (2001 en 2002) deden dat al.
Johnson is als titelverdediger én nummer een van de wereld favoriet, maar de Britse bookmakers geloven vooral ook in Bryson DeChambeau, Jordan Spieth (zeker na zijn zege in het Texas Open), Jon Rahm en Justin Thomas.
Er doen - als Koepka inderdaad donderdag afslaat - 88 spelers mee, waaronder drie amateurs. Daarmee heeft The Masters verreweg het kleinste veld van de vier Majors. In het PGA Championship, het U.S. Open en The Open komen 156 mannen aan de start. Al jaren heeft het kampioenschap het zwakste veld van de vier.
En dan nog dit (I): negen van de laatste tien winnaars stonden qua Greens In Regulation in de top-6. De uitzonderingen waren Charl Schwartzel (18de in 2011) en Sergio Garcia (21ste in 2017).
Tijdens The Masters worden er geen Strokes Gained-statistieken bijgehouden. Nemen we de top-10 van de deelnemers in de categorie Approaching, dan ziet die er op basis van de toernooien van de laatste drie maanden zo uit: Justin Thomas, Collin Morikawa, Tyrrell Hatton, Will Zalatoris, Jordan Spieth, Dustin Johnson, Jon Rahm, Tony Finau, Paul Casey en Viktor Hovland.
En dan nog dit (II): De weersverwachting van The Weather Channel is vooralsnog niet erg mooi.
En dan nog dit (III): De Golfpodcast heeft het in de uitzending van deze week vooral over The Masters.
En dan nog dit (IV): De beste vijftig spelers plus ties plaatsen zich voor het weekeinde. De Ten Shot Rule werd in 2020 afgelast. Een eventuele play-off is sudden death en wordt gespeeld op 18, 10, 18 enzovoorts.
Vanaf donderdag 14.30 uur Live Scoring via website masters.com

Europese Tour

The Masters van deze week telt mee voor de jaarranking van de Europese Tour (Race to Dubai) en het eerstvolgende ‘gewone’ toernooi wordt van 15 - 18 april gespeeld.
In die week vindt op de Diamond Country Club bij Atzenbrugg het Oostenrijks Open plaats. Goed nieuws voor Joost Luiten, die dit toernooi hier in 2013 won.
Ook Wil Besseling, Darius van Driel, Lars van Meijel en Daan Huizing kunnen naar Oostenrijk afreizen.
Volledige kalender 2021

LPGA Tour

Volgende week wordt van 14 - 17 april (woensdag - zaterdag) op de Kapolei Golfclub op het Hawaiiaanse eiland Oahu het Lotte Championship gespeeld.
Anne van Dam staat op de deelnemerslijst.
Meer bijzonderheden

Ladies European Tour

Het was lang stil, maar de Tour heeft de kalender voor 2021 gepubliceerd. Lees hier meer over het schema, waarop ook voor het eerst in zes jaar een Dutch Ladies Open staat.
Volledige kalender 2021

Challenge Tour

Het seizoen 2021 – inclusief een toernooi op The Dutch – begint eind april in Zuid-Afrika.
Meer informatie

Alps Tour

Het tweede toernooi van het seizoen 2021 wordt van 22 - 24 april gespeeld: het Abruzzo Alps Open vindt plaats op de Miglianico Golf & Country Club in het Italiaanse Pescara.
Volledige kalender

Pro Golf Tour

Het jaar wordt van 13 - 15 april in Egypte geopend met de Red Sea Egyptian Classic.
Volledige kalender

NGF

De eerste wedstrijden van het jaar zijn afgelast en de Competitie gaat niet door. Hoe de kalender er voor de rest van 2021 uitziet, zie je hier.

Tour
  • Golfsupport.nl