Challenge Tour naar The Dutch

Voor het eerst in twaalf jaar is er weer een Nederlandse wedstrijd van de Europese eerste divisie.

The Dutch

Challenge Tour 2021 met 25 toernooien in 15 landen
Voor het eerst sinds 2009 terug naar Nederland
Nieuwe wedstrijden in Groot-Brittannië en Duitsland
Top-20 van de ranking promoveert naar de Europese Tour 2022

Noteer vast in de agenda: van 26 tot en met 29 augustus wordt op The Dutch in Spijk de met waarschijnlijk 250 duizend euro gedoteerde B-NL Challenge Trophy gespeeld.
Deze wedstrijd zou eigenlijk al in 2020 worden georganiseerd, maar de covid-19 crisis gooide roet in het eten.
‘Nu kun je in deze tijden niet heel ver vooruitkijken’, zegt NGF-directeur Jeroen Stevens, ‘maar ik ga er van uit dat het door kan gaan. En als er wel gespeeld kan worden, maar toeschouwers niet kunnen worden toegelaten, dan moeten we een beslissing nemen.’
Het 72-holes toernooi heeft een aparte formule: de eerste twee dagen gaan alleen de pro’s de baan in en op zaterdag en zondag wordt er in pro-am vorm gespeeld. Dat is ook een van de redenen dat het prijzengeld aan de hoge kant is: de Europese Tour heeft het eigenlijk niet zo op deze vorm.
De NGF en de KBGF hebben de intentie om minimaal vier jaar aan boord te blijven. In 2022 en 2024 wordt het kampioenschap in België gespeeld en in 2023 in ons land. Of dat ook op The Dutch zal gebeuren, is nog niet bekend.

Een van de redenen dat er weer een wedstrijd van de Challenge Tour in ons land is, heeft veel te maken met het feit dat er een stevig aantal wildcards kan worden geruild met organisatoren van andere Challenge Tour-wedstrijden. Dat is goed nieuws voor bijvoorbeeld de talentvolle Koen Kouwenaar, die volgens Jeroen Stevens nu op zeven of acht invites kan rekenen.
Ook als de B-NL Challenge Tour in 2022 en 2024 in België plaatsvindt, krijgt de NGF hetzelfde aantal wildcards als in 2021 en 2023.
De beide federaties zijn een samenwerking aangegaan met de Britse stichting Golfing4Life, een non-profitorganisatie die in 2010 werd opgericht om de ontwikkeling van jonge golfers te ondersteunen die het potentieel, de wens en de toewijding hebben om de top te bereiken’, is op de website te lezen.
‘Het project kwam tot stand toen de oprichters zich realiseerden dat er getalenteerde golfers waren die grotendeels vanwege financiële beperkingen moeite hadden hun talent om te zetten in prestaties.’
Golfing4life neemt – uiteraard tegen betaling – een aantal wildcards over.
Samen met de opbrengst van de pro-am teams helpt de sponsoring de beide federaties om het toernooi rond te krijgen en de kosten te beperken. Want hoe je het ook wendt of keert, je wilt en moet goed omgaan met de contributiegelden van de leden.

De laatste Nederlandse wedstrijd van de Challenge Tour werd in september 2009 op Houtrak gespeeld. Winnaar was Nicolas Colsaerts, die in 2012 voor Europa in de Ryder Cup speelde. De Belg won in de periode van 2011 – 2019 drie keer op het hoogste niveau.
Willem Vork was met een gedeelde dertiende plaats de beste Nederlander.
De Challenge Tour 2021 start in april in Zuid-Afrika en wordt van 4 – 7 november besloten met de Grand Final op de T-Golf & Country Club op Mallorca.
De eerste drie wedstrijden in Zuid-Afrika waren voor volgende maand gepland, maar moesten vanwege de wereldwijde pandemie worden verschoven.
Belangrijk nieuw aspect: niet de beste vijftien, maar de beste twintig van de ranking promoveren naar de Europese Tour.
Volledig schema Challenge Tour 2021

Tour
  • Golfsupport.nl