Voorlopig wordt het niet als vroeger

Nooit heb ik politici, opiniemakers en bestuurders van landelijke organisaties zo vaak het woord snakken horen gebruiken als de laatste weken.

KLM Open 2019

Snakken naar hoe het voor de Covid-19 uitbraak was. Snakken naar vrijheid. Snakken naar een glas op een terras.
Ik zou zeggen: laat iedereen zich om te beginnen aan de afspraken houden, zoals testen en thuisblijven als je klachten hebt of positief getest bent. Schieten we al een heel eind op.
Heel optimistisch hebben de grote golfcircuits hun kalenders voor 2021 verspreid. In de VS is men al een heel eind op streek, maar de Europese Tour en de LPGA Tour beginnen pas volgende week.
De Aziatische Tour heeft nog helemaal niets gepland voor 2021. Daar werd in maart van vorig jaar het laatste toernooi gespeeld. De PGA Tour China heeft het seizoen 2021 nu al volledig geschrapt.
En de Europese Tour en de Zuid-Afrikaanse Tour kondigden deze week aan de eerste drie toernooien – voor ons meetellend voor de Challenge Tour – van februari naar april en mei te verplaatsen.
In Amerika worden bij sommige toernooien al toeschouwers toegelaten. Niet zoals vroeger, maar het is een begin. Ook The Masters heeft een toelatingsbeleid aangekondigd.
De Europese Tour komt pas na The Masters onze kant op. Zijn we dan met vaccinaties en bending the curve al zo ver dat sportevenementen toeschouwers gaan uitnodigen?
Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat er voor de zomer sprake kan zijn van het oude normaal. Hopelijk komt het KLM Open niet in gevaar, maar ik vraag me af of dat eind september met net zoveel toeschouwers zal zijn als in 2019 (foto boven).
Voor de nabije toekomst moeten we misschien ook gaan vrezen. In Spanje is al een wielerkoers afgelast, in Zwitserland en Oostenrijk gaan ski-klassiekers niet door. De Grand Prix van Australië wordt niet in maart maar later dit jaar gereden.
In eigen land staat een instituut als de NGF Competitie op wankelen. Als we onszelf tot en met maart in een of andere lockdown hebben verstrikt, gaat het heel lastig worden. De Federatie is en blijft hoopvol – dat valt natuurlijk te prijzen – en schetst op de eigen website een aantal scenario’s.
De meeste wedstrijden van de Europese, de LPGA en de PGA Tour zullen wel doorgaan. Maar vooralsnog zonder publiek of in het gunstigste geval met een handjevol fans langs de fairways en greens.
Van een terugkeer naar het oude normaal is derhalve geen sprake. Hoezeer we er naar snakken.

Columns
  • Golfsupport.nl