PGA Tour biedt Europa helpende hand

Is de Strategische Alliantie een manier om de Europese Tour levensvatbaar te houden? Daar lijkt het sterk op.
Keith Pelley

De Europese Tour en PGA Tour denken dat ze met een verregaande samenwerking ‘een belangrijk nieuw tijdperk inluiden voor het mondiale golf met de historische aankondiging van een strategische alliantie’, zo staat te lezen in een op 27 november verspreid gezamenlijk persbericht.

‘Door deze overeenkomst zullen de twee grote Tours alle facetten van samenwerking verkennen en samenwerken als het gaat om strategische commerciële kansen. Waaronder samenwerking op het gebied van wereldwijde mediarechten’.


Dit laatste gebeurt onder andere doordat de PGA Tour een minderheidsbelang neemt in European Tour Productions, het media-productiebedrijf van de Europese Tour, dat inhoud internationaal produceert en distribueert. De rechtstreekse uitzendingen op bijvoorbeeld Ziggo Sport Golf worden samengesteld door European Tour Productions


Het gezamenlijke persbericht van de CEO van de Europese Tour, Keith Pelley, en de commissioner van de PGA Tour, Jay Monahan, vermeldt ook dat laatstgenoemde deel gaat uitmaken van de Board van de Europese Tour. Er wordt niets gezegd over een eventuele positie van Pelley in de directie van de PGA Tour. Met andere woorden: de PGA Tour krijgt een belangrijke stem in het beleid van de Europese Tour.


Op zich is dit geen verwonderlijke ontwikkeling. Het is al jaren bekend dat het Amerikaanse circuit zeer lucratief is en dat de Europese Tour in feite drijft op de inkomsten van de Ryder Cup. Nu het duel in Rome een jaar naar achteren wordt geschoven en de Covid-19 crisis een nog groter gat in het budget van de Europese Tour slaat, kon Pelley niets anders doen dan een samenwerking aangaan die trekjes van een verkapte overname heeft. Hij moet wel. Immers, zoals het Britse spreekwoord luidt: ‘Beggars can’t be choosers’.

De Tours zullen ook samenwerken op een aantal andere gebieden, waaronder wereldwijde planning, prijzengelden en speelmogelijkheden voor de leden van beide Tours. Verdere details zullen te zijner tijd worden bekendgemaakt.
De intensievere samenwerking kan ook een manier zijn om de plannen te dwarsbomen van de aangekondigde Premier Golf League, die topspelers wil weglokken van vooral de PGA Tour.

Laatste nieuws