Augusta: eerst geel en toen groen

Eind september zag Augusta National er heel anders uit dan we gewend zijn: geel. Maar de baan oogde afgelopen week al weer traditioneel groen. Trucs?
Augusta geel

Wie via onder ander Google Earth bovenstaande foto zag van Augusta National, moet de schrik om het hart zijn geslagen. Maar de aanblik van de baan van The Masters was in feite heel normaal voor de tijd van het jaar.
De fairways van de course in Georgia bestaan uit Bermudagras en dat gaat bij lagere temperaturen in een winterslaap.Afgelopen week twitterde het bedrijf Eureka Earth echter deze beelden van de par-4 zevende.

Een prachtig groene baan – klaar voor de 84ste editie van The Masters.
De greenkeepers van Augusta – volgens de site van de Amerikaanse Golf Course Superintendents of America bestaand uit vijftig FTE’s – hebben de fairways zoals elk jaar doorgezaaid met raaigras, dat snel ontkiemt en ook snel groeit.
‘Amerikanen houden van donkergroene grassen, zogenoemde blue grasses’, zegt de Nederlandse grasexpert Jan van Mondfrans. ‘In de winter worden heel veel grassen wat bruin van kleur. Dat noemen we dormant. Hetzelfde zien wij in de zomer als we niet of weinig beregenen. Geel is bij ons het nieuwe groen, nietwaar?’
‘Dit willen de Amerikanen niet, vandaar dat zij vanaf oktober de grasmat doorzaaien met fijnbladig Engels raaigras. Augusta ligt op dezelfde breedtegraad als de Canarische eilanden: zodra de zomer aanbreekt, lopen de temperaturen enorm op. Engels raaigras kan daar minder goed tegen en wordt vanzelf weer verdrongen door de bekende grassen, zoals Bermudagras.’

Van Mondfrans: 'Leveranciers van Augusta National moeten een overeenkomst tekenen dat zij geen reclame maken voor de producten die aan de club worden geleverd. Het merk van de graszaden is dus officieel onbekend.'
Dat proces van geel en groen worden, geldt niet voor de greens van Augusta National. Het waren decennialang Bermuda-greens, maar na The Masters van 1980 is daar Bentgrass (Wit Struisgras) voor in de plaats gekomen.
En dan nog dit: wat we dit jaar zullen moeten missen: de bloeiende struiken en planten, zoals de plaatselijke krant, de Augusta Chronicle, al aankondigde: ‘The vibrant spring colors of the lush dogwoods and azaleas will be replaced by the autumn splendor of various shades of yellow, orange, red and brown’.

Laatste nieuws