Deze Week: Wie kan Winged Foot aan?

Wereldtop naar New York voor U.S. Open … Huizing en Van West spelen Portugees Open … Anne van Dam speelt in Oregon
Winged Foot

Majors

Toernooi: 120ste U.S. Open
Data: 17 – 20 september 2020
Baan: Winged Foot Golfcub, West Course, Mamaroneck (VS)
Lengte: 6.837 meter
Par: 70. De CR is 76,9 en de SR is 146.
Prijzengeld: Vorig jaar 12,5 miljoen dollar. Bedrag voor deze editie wordt later deze week bekend gemaakt.
Mooie namen: Van de grote namen ontbreekt alleen de geblesseerde Brooks Koepka
Nederlanders: geen
Winnaar in 2019: Gary Woodland (VS)
Laatste winnaars: 2019 – Gary Woodland (VS), 2018 – Brooks Koepka (VS), 2017 – Brooks Koepka (VS), 2016 – Dustin Johnson (VS), 2015- Jordan Spieth (VS)
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag, vrijdag en zaterdag van 18.00-1.00 uur. Zondag van 19.00-24.00 uur
Bijzonderheden: De reeks opmerkelijke kampioenschappen wordt voortgezet in een voorstad van New York. Mamaroneck wordt wel de slaapkamer van Mahattan genoemd. Veel zakenlieden hebben er een meer dan modaal optrekje.
Winged Foot werd in 1923 geopend. De golfclub werd opgericht door leden van de New York Athletic Club, maar na een paar jaar kwam er een splitsing. Het logo mochten de golfers echter blijven gebruiken.
Architect is A.W. Tillinghast, die in de omgeving van New York ook andere topbanen ontwierp, zoals Baltusrol en Bethpage Black, waar vorig jaar het PGA Championship werd gespeeld. Op de openbare baan zal in 2025 de Ryder Cup worden gespeeld.
De West Course van Winged Foot is een typische U.S. Open-course: lang, smalle fairways, zware rough en hoger gelegen, snelle greens met daarbij een fors aantal diepe bunkers.
Het is misschien wel de beste course voor dit Major.
Het zal deze week allemaal niet zo erg zijn als in 1994, toen de course zo belachelijk moeilijk was geprepareerd dat de media het over de Massacre at Winged Foot hadden. Hale Irwin won 46 jaar geleden met zeven boven par. Jack Nicklaus werd gedeeld tiende – met veertien boven….
Winged Foot was vijf keer eerder gastheer van het U.S. Open voor het laatst in 2006, toen Phil Mickelson de kans op de zege op de laatste hole verspeelde en de Australiër Geoff Ogilvy de trofee in ontvangst mocht nemen.
Ook veertien jaar geleden was par een onbereikbaar doel: Ogilvy had aan vijf boven voldoende om te winnen.
De heren kunnen hun borst natmaken.
Omdat het U.S. zo laat in het jaar wordt gespeeld – juni is sinds 1931 de vaste maand – is er minder daglicht. De zon komt om iets over half zeven op en gaat even na zeven uur onder.
De organiserende United States Golf Federation heeft het veld daarom van 156 naar 144 spelers ingekrompen. Daarmee heeft het kampioenschap het kleinste veld sinds 1932. In dat jaar deden er 140 spelers mee.
Omdat er door de covid-19 pandemie geen kwalificatietoernooien konden worden gespeeld, is het aantal categorieën flink uitgebreid, onder andere met de top-10 van de ranking van de UK Swing. Mede daardoor komen er twee Belgen aan de start: Thomas Detry en Thomas Pieters.
En dan nog dit (I): in het U.S Open geldt deze ‘cutregel’: top-60 plus ties. Er is een géén 10-shot rule.
En dan nog dit (II): bij een gelijke stand na 72 holes is er een ultrakorte minironde van twee holes.
En dan nog dit (III): het is niet voor het eerst dat het U.S. Open in september of oktober wordt gespeeld. Dat gebeurde zeven keer eerder, voor het laatst in 1913. In dat jaar vond een van de meest memorabele Opens plaats. Op de Country Club bij Boston versloeg de amateur Francis Ouimet de grote Britse pro’s Ted Ray en Harry Vardon.
En dan nog dit (IV): Van de banen die sinds 1970 het U.S. Open minimaal drie keer mochten huisvesten, heeft Winged Foot de hoogste gemiddelde score: 75,45
En dan nog dit (V): De talentvolle Scottie Scheffler heeft zich na een positieve covid-19 test afgemeld. Zijn vervanger is de Zuid-Afrikaan Branden Grace, die in The Open van 2017 de eerste speler was die in een Major een 62 liet noteren.
Het was juist Branden Grace die vorige maand het PGA Championship miste - na een positieve covid-19 test.
Ook Sam Horsfield, winnaar van twee toernooien tijdens de UK Swing is (maandag) positief getest. Hij wordt vervangen door de voor Slowakije spelende Rory Sabbatini.
En dan nog dit (VI): in 2006 begon Phil Mickelson samen met een Engelsman als leider aan de laatste ronde. Zijn naam? Kenneth Ferrie. Hij werd uiteindelijk zesde, op drie strokes van de winnaar.
Waar is Ferrie anno 2020?
Goede vraag.
In 2006 liep hij een ernstige nekblessure op en daar is de Engelsman nooit helemaal van hersteld. Ferrie woont in Newcastle, de stad waarin hij een paar panden bezit. Daarnaast is hij, zo staat te lezen in dit interview uit 2018, actief als adviseur bij de aanleg van golfbanen.
Toch heeft Ferrie naar eigen zeggen de hoop op een terugkeer op het hoogste niveau niet helemaal opgegeven.
Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website United States Golf Federation

Europese Tour

Toernooi: Portugees Open
Datum: 17 – 20 september 2020
Baan: Royal Óbidos Spa & Golf Resort, Vau Óbidos, Portugal
Par: 72
Lengte: 6.416 meter
Prijzengeld: € 500.000
Mooie namen: George Coetzee, Ashun Wu, Wade Ormsby, Paul Dunne, Gonzalo Fernandez Castaño en Romain Wattel
Nederlanders: Daan Huizing en Robbie van West
Winnaar in 2019: Adrian Meronk (Por)
Laatste vijf winnaars: 2019 – Adrian Meronk (Por), 2018 – Dimitrios Papadatos (Aus), 2017 – Matt Wallace (Eng), 2010 – Thomas Bjørn (Den), 2009 – Michael Hoey (N-I)
Televisie: Geen live-uitzendingen beschikbaar. Op woensdag 23 van 20.30 – 21.30 uur een samenvatting
Bijzonderheden: Ah! Vrienden!
Dit had op de Europese Tour de week van het 101ste KLM Open moeten zijn, maar het verhaal is bekend: KLM en organisator TIG Sports wilden geen Open zonder publiek en dus moeten we een jaar wachten.
Het alternatief is geen echt alternatief. Het Open van Portugal 2020 is er een die ook meetelt voor de Challenge Tour. Gelukkig hebben we ’s avond het U.S. Open.
Het veld is trouwens klein: niet meer dan 126 spelers.
De uit 2012 stammende baan, aan de Atlantische Oceaan gelegen tussen Lissabon en Porto, werd ontworpen door Seve. Het was een van de laatste werkstukken van de grootste Europese golfer ooit.
Vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


LPGA Tour

Toernooi: Cambia Portland Classic
Datum: 17 – 20 september 2020
Baan: Columbia Edgewater Country Club, Portland, Oregon (VS)
Par: 72
Lengte: 5.923 meter
Prijzengeld: $ 1.750.000
Mooie namen: Danielle Kang, Nelly Korda, Sung Hyun Park, Minjee Lee, Sei Young Kim, Nasa Hataoka en Inbee Park. Ofwel veel speelsters uit de top-10 van de wereldranglijst.
Nederlanders: Anne van Dam. Vorig jaar werd zij met -9 gedeeld 26ste
Winnares in 2019: Hannah Green (Aus)
Laatste vijf winnaressen: 2019 – Hannah Green (Aus), 2018 – Marina Alex (VS), 2017 – Stacy Lewis (VS), 2016 – Brooke Henderson (Can), 2015 – Brooke Henderson (Can)
Televisie: Een uitgebreide samenvatting maandag 21 september van 19.30 – 21.00 uur op Ziggo Sport Golf
Bijzonderheden: Een week na het tweede Major van het seizoen een klassiek toernooi dat sinds 1992 op de kalender staat.
De gemiddelde winnende score van de laatste drie edities was twintig onder par. Laag gaan is dus het devies.
Vanaf donderdag 17.00 uur Live Scoring via website LPGA


Pro Golf Tour

Het volgende toernooi? Het afsluitende met vijftigduizend mille gedoteerde Castanea Resort Championship, dat van 28 – 30 september plaatsvindt op Golfresort Adendorf dat ten zuidoosten van Hamburg ligt.
Meer bijzonderheden


Alps Tour

Van 17 – 19 september wordt op de Golfclub Toscana bij het Italiaanse Grosseto het Tuscana Open gespeeld. Er zit in Italië veertigduizend euro in de prijzenpot.
Meer bijzonderheden en vanaf donderdag scoring via website Alps Tour


PGA Holland

Het PGA Kampioenschap zal op 8 en 9 oktober op het Zuid-Hollandse Kleiburg worden georganiseerd
Meer informatie via website PGA Holland

Laatste nieuws