Deze week: Geen Anne, geen Joost

Europese Tour op historische grond … Spanning stijgt op PGA Tour … LPGA Tour trekt naar Arkansas
The Belfry

Europese Tour

Toernooi: ISPS HANDA UK Championship
Datum: 27 – 30 augustus 2020
Baan: The Belfry, The Brabazon, Sutton Coldfield, West Midlands (Eng)
Par: 72
Lengte: 6.614 meter
Prijzengeld: € 1.000.000
Mooie namen: Danny Willett, Lee Westwood, Bernd Wiesberger, Martin Kaymer, Victor Perez, Eddie Pepperell, Matt Wallace, Romain Langasque, Thomas Pieters en Andy Sullivan
Nederlanders: Darius van Driel, Wil Besseling en Daan Huizing
Winnaar in 2019: Nieuw toernooi
Laatste vijf winnaars: Geen
Televisie: Vier dagen lang live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 13.00-15.00 uur en van 16.00-19.00 uur. Zaterdag en zondag van 13.30-18.00 uur
Bijzonderheden: Het zesde en laatste deel van de UK Swing, een soort NOW regeling voor de professionele golfers, is meteen het sterkst bezet.
Goede Europeanen die in de VS zijn gestrand al voor of in de play-offs doen mee op The Belfry, de baan die een belangrijk onderdeel van de Europese golfgeschiedenis vormt. Het was hier dat het Europese team in 1985, voor het eerst sinds 1957, de Ryder Cup won.
De parkbaan bij Birmingham ligt naast het hoofdkantoor van de Britse PGA – de organisatie van clubprofessionals – die er destijds in slaagde goede sier te maken met Europese topspelers en bakken met geld verdiende aan de Ryder Cup. Die tijd is voorbij: de Europese Tour deelt namens Europa de lakens uit als het om de Ryder Cup gaat.
Maar The Brabazon – The Belfry heeft overigens nog twee banen – werd ook vaak gebruikt voor wedstrijden van de Europese Tour, al zal hij voor het gros van de spelers van de nieuwe generatie onbekend zijn.
The Brabazon werd ontworpen door Peter Alliss en zijn toenmalige compagnon Dave Thomas, die in 1958 het Dutch Open won.
Niet iedereen is gecharmeerd van de course, maar er zijn een paar mooie holes die de aandacht trekken. De par-4 achttiende is in tal van Ryder Cups het toneel van drama en glorie geweest.
Iconisch is ook de slechts 284 meter lange par-4 tiende (foto boven), waarvan de green vanaf de tee met een goede fade haalbaar is. Maar de green is smal en er loopt een gemeen kreekje langs. Tijdens de Ryder Cups waren er vooral tijdens de fourballs altijd wel een paar spelersvoor de green, maar in een strokeplay-wedstrijd zullen de meesten het risico te groot vinden.
En dan nog dit: Volgende week komt de Europese Tour voor het eerst dit jaar naar het Europese vasteland voor het Masters van Andalusië. Er mogen overigens slechts 132 spelers meedoen op Valderrama. Vooralsnog staan Joost Luiten, Darius van Driel, Lars van Meijel en Wil Besseling op de startlijst.
Daarna zijn er twee toernooien in Portugal. Het Portugees Open (17 – 20 september) is op de kalender de vervanger van het KLM Open.
De Europese Tour noemt dit de Iberian Swing en de spelers hebben een 62 pagina’s tellende handleiding gekregen om alles en iedereen gezond te houden.
Vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website Europese Tour

PGA Tour

Toernooi: BMW Championship
Datum: 27 – 30 augustus 2020
Baan: Olympia Fields Country Club, Chicago, Illinois (VS)
Par: 70
Lengte: 6.735 meter
Prijzengeld: $ 9.500.000
Mooie namen: De top-70 mag meedoen, maar Webb Simpson neemt een weekje vrij. De naam van Alex Noren ontbrak maandag nog op de deelnemerslijst. De Zweed blijkt echter toch aan de start te verschijnen.
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2019: Justin Thomas (VS)
Laatste vijf winnaars: 2019 – Justin Thomas (VS), 2018 – Keegan Bradley (VS), 2017 – Marc Leishman (Aus), 2016 – Dustin Johnson (VS), 2015 – Jason Day (Aus)
Televisie: Vier dagen lang live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 21.00-1.00 uur. Zaterdag van 18.00-24.00 uur en zondag van 18.00-1.00 uur
Bijzonderheden: De afvalrace is in volle gang. Er zijn nog maar 69 spelers over die een kans maken om volgende week in Atlanta het Tour Championship te spelen.
Tal van grote namen zijn al uitgeschakeld: zij doen niet eens mee op Olympia Fields. Denk aan Brooks Koepa, Sergio Garcia, Phil Mickelson (die deze week zijn debuut op de Senior Tour maakt), Si Woo Kim, Justin Rose, Rickie Fowler, Tommy Fleetwood, Ian Poulter, Brandt Snedeker, Jordan Spieth en Zach Johnson.
En van de deelnemers in Chicago moet een aantal nog flink in de bus blazen om zich te plaatsen voor het Tour Championship, waaraan niet meer dan dertig mannen mogen meedoen.
Tiger Woods is een van hen. Hij staat nu 57ste op de ranglijst.
En dan nog dit: Het BMW Championship is een voorzetting van het Western Open, een van de oudste golfkampioenschappen van de VS, dat lang als een soort Major werd beschouwd.
De Schot Willie Smith won in 1899 op Glenview, ook in Chicago, de eerste editie. Honderd jaar geleden was Olympia Fields voor het eerst gastheer.
Huidige FedEx Ranking
Vanaf donderdag 18.30 uur Live Scoring via website PGA Tour

LPGA Tour

Geen Anne van Dam in het met 2,3 miljoen dollar gedoteerde Walmart NW Arkansas Championship Presented by P&G, dat van 28 – 30 augustus wordt gespeeld op de baan van de Pinnacle Club die in Rogers, Arkansas ligt.
Meer bijzonderheden en vanaf vrijdag 14.00 uur Live Scoring via website LPGA Tour

Ladies European Tour

Van 28 – 30 augustus eindelijk weer een ‘gewoon’ toernooi van de LET: het met tweehonderdduizend euro gedoteerde Tipsport Czech Ladies Open dat op de Golf Club Beroun wordt gespeeld.
Meer bijzonderheden en vanaf vrijdag 9.00 uur Live Scoring via website Ladies European Tour

Challenge Tour

Dat gaat nog even duren. Op het toch al uitgeklede schema van de Challenge Tour staat het Northern Ireland Open supported by The R&A als volgende toernooi. Dat moet van 3 – 6 september plaats gaan vinden.
Volledige kalender seizoen 2020

Pro Golf Tour

Van 28 – 30 augustus wordt op twee Tsjechische banen (Golfclub Kynzvart en Golfclub Sokolov) de met dertigduizend euro gedoteerde wedstrijd om de Altepro Tophy gespeeld.
Meer bijzonderheden en vanaf vrijdag scoring

Alps Tour

Het Cervino Alps Open in Italië is het eerstvolgende toernooi. Dat staat voor 2 – 4 september op de kalender. Er zit veertigduizend euro in de prijzenpot en gastheer is de Cervino Golfclub bij Cervinia, vlakbij de Zwitserse grens.
Meer bijzonderheden

Brits Amateur

Deze week worden The Amateur en het Women's Amateur gespeeld - zonder Nederlanders. En dat heeft alles te maken met de covid-19 crisis.
Het mannenkampioenschap wordt van 25 - 30 augustus gespeeld op Royal Birkdale. West Lancashire vormt van 25 - 29 augustus het toneel van de titelstrijd van de vrouwen.
Meer informatie, deelnemers en scoring via website Royal and Ancien vrouwen en mannen

Asian Tour

Dit circuit mikt op een voorzichtige start in september. Waarschijnlijk is het Shinhan Donghae Open het eerste toernooi sinds het seizoen in maart werd onderbroken. Het met 1,2 miljoen dollar gedoteerde kampioenschap staat voor 10 – 13 september gepland. De baan? Die van de Cheongna Golf Club in het Zuid-Koreaanse Inchon.
Meer informatie via website Asian Tour

NGF

Een overzicht van de wedstrijden de Nederlandse Golf Federatie dit jaar nog organiseert.

PGA Holland

De Twente Cup, een Nederlandse klassieker, vindt op 12 en 13 september natuurlijk op de Twentsche plaats en het PGA Kampioenschap zal op 8 en 9 oktober op Kleiburg worden georganiseerd.
Kalender seizoen 2020

Laatste nieuws