Aan de andere kant van de tas

Net als vorige week in het Schots Open is Maarten Lafeber vanaf donderdag in het Women’s Open niet alleen de coach, maar ook de caddie van Anne van Dam.
Maarten Lafeber

Lafeber kent Royal Troon nog van The Open van 2004, toen de onbekende Todd Hamilton – van buiten de green voortdurend puttend met een fairwayhout – in een play-off van topfavoriet Ernie Els won. Hamilton kwam toen op de zestiende plaats van de wereldranglijst terecht. Nu is hij de nummer 2074 van de wereld.
Maarten Lafeber heeft ook geen speelrechten meer voor het hoogste niveau, maar hij ontwikkelt zich steeds verder als coach. Vanwege de perikelen rond covid-19 kozen Anne van Dan en Maarten Lafeber er dan ook voor om in Schotland voor een duobaan te kiezen.
‘Het was zeker in het begin even wennen’, zegt Lafeber. ’Sta ik na ruim twintig jaar in topgolf ineens aan de andere kant van de tas. Belangrijk is dat ik mij volkomen in Anne’s positie verplaats, hoe zij het spel speelt. Dat lukt goed. We hebben het gameplan voor deze week klaar. Anne van Dam heeft het met haar strakke, goede balvlucht het spel om het op een topbaan als Troon goed te doen. Zeker als er wind staat en dat lijkt zeker de eerste dagen het geval te zijn.’

De twee trekken als sinds vorige week maandag samen op. En ze moeten dus omgaan met de strenge regels: testen, social distancing en bubbles.
‘Het is alleen het hotel, de rit er naar toe en de baan’, zegt Lafeber. ‘Dus niet ’s avonds naar een restaurant.’
Dus ook in het hotel eten? Je realiserende dat de Britse keuken daar nog een graadje erger is?
‘Ja, dat weet jij ook’, zegt Lafeber lachend. ‘Maar gelukkig is er zoiets als Deliveroo.’
Ziggo Sport Extra zendt het kampioenschap rechtstreeks uit. Alle uitzendtijden in ‘Deze Week’
Vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website Women’s Open
Starttijden dag 1 en 2

Laatste nieuws