Luiten levert in, DJ imponeert

Joost Luiten slaagde er zaterdag niet in zijn goede positie in het PGA Championship te behouden, laat staan te verbeteren.

Joost Luiten

Hij maakte op de par-70 baan van Harding Park bij San Francisco maar één birdie: op de par-4 vijfde holede hij een putt van een meter of zeven. Daar stonden echter vier bogeys tegenover. Met een 73 kwam Luiten op een totaal van 212 (+2) en een gedeelde 59ste plaats.

Vanaf de tee en met zijn approches was de Nederlandse nummer een beduidend minder goed dan 24 uur eerder, toen hij een 68 in de boeken bracht en vrij eenvoudig de cut haalde.

Luiten raakte slechts de helft van de fairways en miste tevens de helft van de greens. Ook had dertig putts nodig. In alle Strokes Gained-statistieken moest hij ten opzichte van de rest van het veld slagen inleveren.

Joost Luiten slaat zondag om 17.00 uur onze tijd af. De tot Slovaak genaturaliseerde Rory Sabbatini is zijn playingpartner.

Het is op Harding Park dringen aan de top. Niet minder dan twintig spelers beginnen de laatste ronde van het eerste Major op vijf slagen of minder van de leiding.

De Chinees Haoting Li moest na een 73 de eerste plaats afstaan aan Dustin Johnson. De Amerikaan liet een strakke 65 noteren – ondanks het verlies van zijn baanboekje en ondanks een double bogey – en hij staat na 54 holes op een totaal van negen onder.

Johnson had slechts 24 putts nodig en met de flatstick won hij bijna vijf slagen op de rest van het veld.

‘Inderdaad’, zei hij na afloop. ‘Goed putten was de reden van de goede score. Maar als ik wil winnen, moet ik zondag echt meer fairways raken.’
Het is de vierde keer dat DJ in een Major als leider aan de laatste ronde begint. In de drie voorgaande gevallen redde hij het niet.

Twee jonge Amerikanen delen met -8 de tweede plaats: Scottie Scheffler en de longhitter Cameron Champ. Een ander groot talent, Collin Morikawa, staat met -7 derde, samen met titelverdediger Brooks Koepka en de Engelsman Paul Casey.

Vlak daarachter (-6) loeren mannen als Justin Rose, Bryson DeChambeau, Tommy Fleetwood en Tony Finau.

Als Koepka (weer) wint, is hij de eerste speler sinds het midden van de jaren vijftig van de vorige eeuw die hetzelfde Major voor de derde keer op rij op zijn naam schrijft.

Ziggo Sport Golf zendt de laatste ronde van 21.00-03.00 uur rechtstreeks uit

Stand na 54 holes en vanaf 16.00 uur Live Scoring via website PGA

null

Tour
  • Golfsupport.nl