Nu zes wildcards voor team USA

Captain Steve Stricker kan nu de helft van zijn team aanwijzen, maar er is nog steeds geen zekerheid over het doorgaan van de match.
Ryder Cup

De kwalificatiereeks voor het Amerikaanse team gaat donderdag 11 juni verder met de Charles Schwab Challenge in Texas.

Na de tweede wedstrijd van de play-offs, het BMW Championship, die op 30 augustus wordt beslist, weten we welke zes Amerikanen zich plaatsen voor de Ryder Cup op Whistling Straits in de staat Wisconsin.

Zes anderen moeten hopen op een wildcard van captain Steve Stricker. Hij maakt hun namen op 2 of 3 september bekend. Dat waren er oorspronkelijk vier. De PGA of America heeft deze formule veranderd.

De match staat nog steeds voor 25 – 27 september genoteerd op de kalenders van zowel de Europese als Amerikaanse Tour, maar er is geen zekerheid over het doorgaan en – zo ja – of dat met of zonder toeschouwers zal gebeuren.

Niet alleen captain Stricker ziet een Ryder Cup zonder publiek niet zitten. Mannen als Rory McIlroy en Brooks Koepka zouden het duel zelfs naar 2021 willen uitstellen.

Volgens de CEO van de Europese Tour, Keith Pelley, valt de beslissing deze maand. Maar het uitbreiden van het aantal Amerikaanse wildcards lijkt sterk op wat onze oosterburen een Vorentscheidung noemen.

De vraag is nu: wat kan de Europese captain Padraig Harrington straks doen?

Ook hij heeft in principe vier wildcards. Een ander belangrijk feit: de Europese Tour begint pas weer op 22 juli en er zijn tot het einde van de kwalificatie, eind augustus, alleen maar kleine toernooien in Groot-Brittannië. De echte Europese topspelers kunnen wel punten verdienen op de PGA Tour. Een scheve situatie die om een heel andere aanpak vraagt.

Harrington heeft al een keer gezegd dat hij best met twaalf aanwijsplekken kan leven.

Laatste nieuws