Plussen en minnen van Europese herstart

De Europese seizoen begint deel twee van het seizoen 2020 op 20 juli met zes toernooien in Engeland en Wales.

Logo op bord

Die zes wedstrijden, elk met een miljoen euro gedoteerd, staan in principe open voor alle leden van de Europese Tour. De vraag is alleen of ze ook in staat worden gesteld om naar Groot-Brittannië te komen. In dat land geldt immers vanaf 8 juni een quarantaineplicht voor Britten en niet-Britten van veertien dagen.

Joost Luiten gaf al op deze site aan dit als een mogelijk ernstig probleem te zien.

‘Daar voel ik in principe niet veel voor’, zei hij. ‘Twee weken in een hotel verblijven, zonder iets te kunnen doen – daar zit ik niet op te wachten.’

‘Daarbij komt nog dat de Britse spelers vrolijk kunnen blijven oefenen en dus veel scherper aan de start verschijnen.’

De CEO van de Europese Tour, Keith Pelley, zie ook wel in dat zijn UK Swing geen succes kan worden als niet-Britten en -Ieren niet mee gaan doen omdat ze er niets voor voelen eerst in quarantaine te gaan.

‘Ons standpunt in gesprekken met de Britse regering was dat het opheffen van de quarantaine van cruciaal belang is voor succesvolle toernooien’, aldus Pelley. ‘Ik ben zeker optimistisch. We hadden deze wedstrijden niet aangekondigd als we niet een zinvolle dialoog hadden gevoerd met de Britse regering.’

De Britse toernooien – die natuurlijk zonder publiek worden gespeeld, maar wel worden uitgezonden door Ziggo Sport – tellen mee voor de Order of Merit (Race to Dubai) al is het zo dat alle spelers hun huidige status behouden. Geen angst dus voor het verliezen van de tourkaart voor 2021. Er is ook geen Qualifying School en ook geen rechtstreekse promotie van de Challenge naar de Europese Tour.

‘Het is wel zo dat uitzonderlijke goede prestaties op zowel de Europese als de Challenge Tour kunnen worden beloond’, zegt Keith Pelley.’We maken de precieze details later bekend.’

Luiten opperde op deze site dat het een mooi moment was om met andere spelvormen te experimenteren. Zeker omdat het eventuele verlies van speelrechten geen rol speelt.

Luiten: ‘Een fourball-betterball wedstrijd zoals ze die in de VS in New Orleans organiseren. Of een wedstrijd met rondjes van twaalf holes. En zo zijn er nog wel meer opties.’

De Canadese CEO van de Europese Tour wil zover niet gaan. Wel is de kans aanwezig dat de spelers microfoontjes gaan dragen. Dat in toevoeging op de interviews die nu al tijdens de rondjes worden gemaakt.

Op het nieuwe schema staan alleen de wedstrijden tot en met augustus en vier Rolex Series-toernooien die in oktober en december worden gespeeld. Het KLM Open bijvoorbeeld moet nog een plaatsje krijgen – als het doorgaat – en dat geldt ook voor andere wedstrijden.

Over de Rolex-toernooien in Italië en Turkije is nog niet iets zinnigs te zeggen, maar het is duidelijk dat het Iers Open zeker een plaats op de nieuwe kalender gaat krijgen. De Europese Tour en de organisatoren hebben het over een keuze uit drie mogelijke weken op het schema.

Het ziet er ook naar uit dat het Alfred Dunhill Links Championship in Schotland zoals gepland van 1 – 4 oktober zal plaatsvinden. Dat is een week voor het Schots Open op de Renaissance Club bij Edinburgh. Daarna blijft de Tour in Groot-Brittannië voor het BMW PGA Championship op de West Course van Wentworth, even ten westen van Londen.

De Ryder Cup (25 – 27 september), een week na het U.S. Open en het KLM Open staat ook vrolijk op de kalender. Of dat duel doorgaat, hangt af van de Amerikaanse autoriteiten. Rory McIlroy, de nummer een van de wereld, zei vorige week dat de Ryder Cup wat hem betreft beter naar 2021 kan worden verplaatst.

Tour
  • Golfsupport.nl