Herstart Tour: ‘Beslissing KLM Open in juni’

De kogel is door de kerk. De Europese Tour zegt klaar te zijn voor een herstart, maar er zijn best nogal wat vraagtekens. Zo ontbreekt het KLM Open vooralsnog. En weten we ook alleen hoe het schema er van half juli tot eind augustus uitziet. Wel zijn voor oktober en december vier grote toernooien gepland.
Teemarker

Het KLM Open staat dus niet op het overzicht dat de Europese Tour op donderdag 28 mei bekendmaakte: zes Britse toernooien in juli en augustus later nog vier grote kampioenschappen in Schotland, Engeland, Zuid-Afrika en Dubai.

Een en ander wil niet zeggen dat er van 17 – 20 september aanstaande op Bernardus Golf geen 101ste editie van het Internationaal Open Golfkampioenschap van Nederland wordt gespeeld.

Tot 1 september mogen er in ons land geen grote evenementen worden georganiseerd. Wat er daarna wel en niet kan, is onduidelijk.

‘We houden alle mogelijkheden open’, zegt KLM Open-toernooidirecteur Daan Slooter. ‘Alle partijen die zijn betrokken bij de organisatie van het KLM Open volgen de ontwikkelingen betreffende corona op de voet. Wat betekenen nieuwe maatregelen, mogelijk nieuwe versoepelingen voor ons?’

‘Natuurlijk moet er op een gegeven moment een beslissing worden genomen. Wel of geen KLM Open in 2020? Dat wordt in juni bekendgemaakt. Ik kan daar geen datum voor vaststellen, maar voor 1 juli moeten we het toch wel weten.’

Slooter: ‘Het KLM Open staat niet op dit schema van de Europese Tour, maar de datum is niet in gevaar. Het is niet zo dat hij door een ander toernooi kan worden geclaimd.’

Het op 8 maart – na een play-off – door Jorge Campillo gewonnen Qatar Masters was het laatste wapenfeit van de Europese Tour. Bijna 4,5 maanden na Qatar wordt het seizoen volgende maand voortgezet met een reeks van zes Britse toernooien in juli en augustus die zonder publiek worden gespeeld – maar wel door Ziggo Sport worden uitgezonden – en die elk met een miljoen euro zijn gedoteerd. Dat geld komt van de Europese Tour en een aantal sponsoren.

Alle toernooien zijn onderworpen aan strikte veiligheids- en testprotocollen, zoals uiteengezet in de uitgebreide gezondheidsstrategie van de Tour (die steeds wordt aangepast als er nieuwe ontwikkelingen zijn), in lijn met de internationale voorschriften van de regeringen en gezondheidsrichtlijnen.

Het eerste waar de Tour en de spelers mee te maken krijgen, zijn de quarantaine-regels die de Britse regering op 8 juni laat ingaan.

Het eerste toernooi van de UK Swing is het Betfred Brits Masters, met Lee Westwood als gastheer, dat wordt gespeeld op Close House, bij Newcastle in het noordoosten van Engeland: van woensdag 22 juli tot en met zaterdag 25 juli - een week eerder dan oorspronkelijk gepland.

Het wordt gevolgd door het Engels Open op Marriott Forest of Arden (30 juli – 2 augustus) en het Engels Kampioenschap op Marriott Hanbury Manor (6 – 9 augustus), voordat het Celtic Manor Resort in Newport back-to-back toernooien organiseert: de Celtic Classic (13 – 16 augustus) en het Wales Open (20 – 23 augustus)

De UK Swing wordt vervolgens afgesloten met het UK Kampioenschap (27 – 30 augustus) op The Belfry, net als Celtic Manor een club die een mooie Ryder Cup-geschiedenis kent.

De FedEx St Jude Invitational in Tennessee (30 juli – 2 augustus) en het PGA Championship in San Francisco (6 – 9 augustus) stond al vast: deze kampioenschappen worden ook vermeld op het schema van de PGA Tour, die het seizoen 2020 op 11 juni in Texas vervolgt.

In oktober en december worden vier wedstrijden van de Rolex Series worden gespeeld: het Schots Open (8 – 11 oktober), het BMW PGA Championship (15 – 18 oktober), de Nedbank Golf Challenge (3 – 6 december) en het afsluitende DP World Tour Championship in Dubai (10 – 13 december).

De Rolex Series-toernooien in Ierland, Italië en Turkije zijn nog niet gepland. Het is onbekend of die nog doorgaan.  Zo zijn er nog enkele wedstrijden waar nu nog geen mededelingen over worden  gedaan.

Details van volgende toernooien (van september tot en met november) zullen namelijk volgens de Europese Tour te zijner tijd worden aangekondigd.

Alle Europese Tour-toernooien van juli tot december ook deel uitmaken van het nieuwe ‘Golf for Good’ -initiatief van de Tour dat het seizoen zal ondersteunen en een dat met drie belangrijke gebieden iets terug wil geven:

 ▪ Ondersteuning van de gemeenschappen waar de Europese Tour speelt.

▪ De ware helden belonen, zoals de eerstelijnswerkers.

▪ Het promoten van de vele gezondheidsvoordelen die golf biedt.

Het 'Golf for Good'-initiatief zal worden gelanceerd tijdens de UK Swing: £ 500.000 van de Europese Tour die gelijkelijk wordt verdeeld tussen lokale goede doelen en goede doelen die zijn gekozen door de toonaangevende tien spelers in een mini Order of Merit die aan de hand van de zes toernooien zal worden opgesteld.

Meer over de kalender van de Europese Tour

 

null

Laatste nieuws