De ‘Morning After’

Nu na de uitstekend gecoördineerde berichtenstroom van de Majors en de grote Tours het stof is neergedaald, is het tijd om de gevolgen te bekijken, om je af te vragen of dit nieuwe schema haalbaar is. En wat zijn de gevolgen voor het KLM Open?

Tas

De nieuwe plannen voor de rest van het seizoen 2020 geven onder andere aan dat het KLM Open op Bernardus in dezelfde week (17 – 20 september) moet worden gespeeld als het U.S. Open op Winged Foot bij New York. Dat is ook nog eens een week voor de Ryder Cup in Wisconsin.

Toernooi-directeur Daan Slooter klonk maandagavond optimistisch: ‘Het is nog steeds de week van het KLM Open. We gaan er vanuit dat het toernooi gewoon wordt gespeeld. Natuurlijk zal er overleg met de Europese Tour zijn. Die zal zich over alle data gaan buigen. Maar de organisatie van het KLM Open is bezig om in die week van september een mooie wedstrijd te realiseren.’

Zoals het er nu naar uitziet, gaat het seizoen 2020 van de Europese Tour eind juni verder met het BMW International Open in Duitsland. De PGA Tour houdt vast aan de week van 21 – 24 mei als in Texas de Charles Schwab Challenge moet worden gespeeld.

De PGA Tour liet maandag weten dat er de komende weken mededelingen gaan  komen over de invulling van het schema tot op 20 augustus de play-offs beginnen.

Maar de derde week van mei lijkt echt een illusie. Dat denkt het in de VS toonaangevende Golf Digest ook. Dat heeft aanwijzingen dat de Charles Schwab Challenge naar de ‘oude week’ van het U.S. Open verhuist: 11 – 14 juni. Maar als er dan geen Major gespeeld kan  worden, waarom dan wel een regulier toernooi?

‘It has been suggested the PGA Tour may look to return to competition in June but without spectators’, schrijft de Britse krant The Guardian dinsdag. De vraag is: willen we dat?

Een lezenswaardig stuk werd geplaatst door Bernie McGuire, de Australische golfjournalist die de hele wereld over reist om verslag te doen van grote kampioenschappen.

McGuire op zijn website: ‘Does golf’s leading administrators know something the World Heath Organisation (WHO) doesn’t? Yes, it’s staying optimistic in rescheduling leading golf tournaments to later in the year but tell me if I am wrong but has the WHO released any statement to say that the world as a whole will be able to go back to what we were doing less than a month ago? Will it also be safe in September, October and the second week of November to play any form of sport?’

The New York Times heeft daar ook zijn twijfels over. Met ‘Despite Trump’s Optimism, Lack of Sports Could Extend Into the Fall’ als kop gaat de krant dinsdag in op wat er mogelijk is en wie er leidend is in de discussie over wanneer de grote evenementen en competities wel of niet kunnen worden hervat of gestart.
De president van de VS zei in dit kader onlangs tegen verslaggevers: ‘I can’t tell you a date, but I think it’s going to be sooner rather than later.’
Maar uit alles blijkt dat baseball, football, basketball en ijshockey vooral naar de gezondheidsexperts zullen luisteren.

The Scotsman schrijft dat twee Schotse iconen – en Open-winnaars – de beslissing om The Open niet door te laten gaan steunen.
‘The safety and well-being of people comes way before any golf tournament at the moment and I suspect it will not be the only big event to not be played this year’, zegt Lawrie.

Golf Digest berichtte vorige week dat de R&A verzekerd is, maar dat de beslissing om The Open af te gelasten wel voor een bepaalde datum moest worden genomen.

 Dat klopt volgens The Scotsman niet: ‘The event is covered in terms of insurance for a pandemic such as the coronavirus, but The Scotsman understands the decision wasn’t based on that alone and that it also didn’t have to be made by a certain date for that to kick in.’

Tour
  • Golfsupport.nl