Equipment – Exputt

Putten tot perfectie

exputt

In menig huiskamer is de puttmat deze dagen niet meer weg te denken. Ideaal om aan je stroke te werken en een beetje bezig te blijven, maar wie écht aan zijn putten wil werken zou de Exputt moeten overwegen. Een high-tech trainingstool met speltoepassingen.

De Exputt puttsimulator is nieuw op de Europese markt en wordt met recht de eerste betaalbare puttsimulator genoemd. Waar je op een (goede) puttmat vlakke putts tot vijf meter kan trainen, biedt de Exputt de mogelijkheid om putts tot wel vijftien meter te trainen op alle mogelijke greensnelheden en met alle denkbare breaks. En dat op een mat die nog geen anderhalve meter lang is.

De sleutel van het vernuftige apparaat is de camera die je op of naast de tv installeert en die met de bijgeleverde hdmi-kabel eenvoudig aan je tv verbonden wordt. Het goed installeren van de camera is de enige moeilijkheid bij het 'plug&putt' systeem. De op een kleine standaard geleverde camera moet op minimaal zeventig en maximaal honderdvijftig centimeter hoogte worden neergezet en moet de hele mat in beeld kunnen vangen. Het kan zijn dat er hiervoor even met meubilair moet worden geschoven, en laat de camera na installatie ook vooral staan om de volgende keer direct aan de slag te kunnen. Hou bij plaatsing tenslotte ook rekening met de lichtinval: als deze erg wisselt (bijvoorbeeld door invallend zonlicht) dan kan het zijn dat de camera de mat soms even kwijt is.

Na het plaatsen van de camera en het vinden van de mat, is er nog slechts één minimale handeling nodig alvorens je met putten kan beginnen: twee kleine stickers op je putterhoofd zorgen ervoor de dat camera je putter ziet en elke beweging kan registreren.

En dat is precies wat Exputt zo goed maakt.

Of je nu kiest voor de oefen-, de challenge- of de gamemodus, de beweging van het putterhoofd wordt tot in de kleinste detail waargenomen. Zelfs een minimale afwijking van 0.1 graad wordt door de high-speed camera feilloos opgepikt. Zeker in de oefenmodus levert dit zeer waardevolle informatie op. Balsnelheid, of je de bal gemiddeld te kort of te lang speelt, de putter path, je launch direction of impact angle, alles wat je kan meten wordt gemeten.

Na elke oefensessie (minimaal dertig putts) krijg je een gedetailleerd overzicht voorgeschoteld wat je in staat stelt gericht te werken aan je spel. Als je je gegevens opslaat (de bijgeleverde afstandbediening laat je eenvoudig door het menu manouvreren) zie je goed je voortgang door de tijd heen.

De challenge- en gamemodus (voor maximaal vier personen) hebben een grotere 'funfactor' zonder slechts een spelletje te worden. Het lezen van de slopes op de green is nog een hele klus, net zoals je je fantasie goed moet gebruiken om je snelheid bij putts van drie, vijf of vijftien meter in te beelden maar oor je het weet heb je uren staan putten. Wedden dat je daar straks buiten van gaat profiteren?

De Exputt is nu verkrijgbaar bij Dutch Golf Company. De complete set kost €549,- inclusief btw en bestellingen die voor 10 april worden gedaan worden gratis verzonden.

Meer informatie of bestellen kan hier