Baanonderhoud

Lekker al die gaten in de green. Moet dat nou echt, beluchten?
onderhoud

Je bent helemaal klaar voor een heerlijk rondje golf en dan word je aan de balie verteld dat de greens net belucht zijn. Aaarrrggghhh... Maar hoe bruut dat 'gaten boren' ook lijkt, het is essentieel om een green gezond te houden. Zodat jij er de volgende keer weer weergaloos op kunt putten. Niet zeuren dus.

Wat is beluchten precies?

Er worden cilinders van gras en grond uit het speeloppervlak verwijderd. Het proces wordt gecompleteerd met doorzaaien en het strooien van zand.

beluchten

Waarom is het nodig?

Omdat je erop loopt, wordt het grondoppervlak compacter, waardoor de drainage minder efficiënt wordt en de graswortels minder zuurstof krijgen. Beluchten voorkomt ook problemen met de grasmat: als hij te dik wordt, houdt hij te veel water vast, net als een spons.

Gebeurt het alleen met greens?

Nee, ook tees en fairways komen aan de beurt. Om dezelfde redenen. Het is een mooie gelegenheid om door te zaaien en meer zand in de grond te krijgen, wat organisch materiaal 'verdund'.

Wat is het verschil tussen solide en holle gaten?

De solide gaten gaan niet zo diep als de holle. De eerste kunnen het hele jaar door gemaakt worden en werken goed om lucht bij de bovenste wortelzone te krijgen. Holle gaten gaan dieper en maken de grond minder compact. Dit gebeurt meestal in de vroege herfst, als het nog niet te koud is en het gras nog genoeg groeit om te kunnen herstellen.

Laatste nieuws