Niet zoals was verwacht

Jan Kees van der Velden kijkt terug op de Spelen van Joost Luiten.

Joost Luiten is weer thuis. Ik neem aan dat hij niet in de inmiddels beruchte losers-vlucht uit Rio zat, al was zijn prestatie – gedeeld 27ste – niet top. Luiten zat, zo zei hij na dag 3, niet goed in zijn vel. Last van zijn rug en na twee maanden reizen moe. Frans Open – Schots Open – The Open – ©week vrij – PGA Championship – week vrij – Olympisch kampioenschap. Daar had Luiten het over.

Joost Luiten met caddie Spong | © Getty Images

Ik heb toch maar even het lijstje over dezelfde periode van Henrik Stenson gepakt: week vrij – Schots Open – The Open – week vrij – PGA Championship – week vrij –– Olympisch kampioenschap. Met daarbij de aantekening dat Stenson de dag na zijn zege op Royal Troon in Zwitserland een liefdadigheidstoernooi van Sergio Garcia speelde en hij de dagen erna in Zweden van het ene interview naar het andere werd gesleept. Hij won The Open, werd zevende in het PGA en pakte zilver in Rio.

Henrik Stenson was ongetwijfeld ook moe, maar het verschil met Joost Luiten was dat de Zweed heel sterk speelde en de Nederlander niet. En wie goed presteert voelt de pijntjes niet en kan ook meer hebben.

Toch denk ik dat de ervaringen die Joost Luiten de laatste maanden heeft opgedaan hem helpt om in de laatste fase van het seizoen weer goede resultaten te boeken. Te beginnen in het KLM Open, zijn eerstvolgende toernooi.

Luiten gaf in ieder geval aan zich nu al te verheugen op het Olympisch Kampioenschap in Tokio, in 2020. Maar wat hem – een aantal collega’s – betreft moet het daar geen ‘gewoon’ 72-holes toernooi worden.

‘Het zou denk ik goed zijn het format aan te passen’, meldde hij op zijn website. ‘In ieder geval een landenwedstrijd en misschien een mix zoals in tennis met de dubbels zou ook kunnen.’

Eind november kan Joost Luiten alvast een beetje wennen. Hij speelt dan in het Australische Melbourne de World Cup of Golf: twee dagen foursomes, twee dagen fourballs. Het thuisland brengt Adam Scott en Jason Day – grote afwezigen in Rio – aan de start. Met wie Luiten de baan in gaat, is nog niet bekend.

Nog even terug naar Rio.

Mede door het fascinerende duel tussen Justin Rose en Henrik Stenson werd het mannentoernooi in ieder geval een groot succes. De vierde ronde was met twaalfduizend toeschouwers volledig uitverkocht en de laatste anderhalf uur werd in de VS beter bekeken dat de beslissende fases van het US Open, het Brits Open en het PGA Championship.

Je mag, zoal Joost Luiten wil, aan de formule sleutelen, maar duidelijk is dat golf terecht teruggekeerd in de Olympisch familie. De wegblijvers hadden volkomen ongelijk.

En over wegblijvers gesproken: het standpunt van Golfers Magazine is helder als het over Christel Boeljon en Anne van Dam gaat. NOC*NSF heeft de plank volkomen misgeslagen en ik hoop dat de Nederlandse Golf Federatie dat, waarschijnlijk diplomatiekere manier, nog eens zal duidelijk maken aan de hoge dames en heren op Papendal.