Het patroon van een eerste dag

Ben Evans leidt, Rowin Caron is de beste Nederlander en Joost Luiten zit nog gewoon in de race.

Duizenden toeschouwers maakten donderdag kennis met The Dutch | © Golfsupport.nl

Golfcliché: je kunt het KLM Open - of welk ander 72-holes kampioenschap - niet op de eerste dag winnen. Sinds 2000 hebben niet meer dan vijf first-round-leaders het Internationaal Golf Kampioenschap van Nederland op hun naam geschreven.

Vorig jaar waren Paul Lawrie uit Schotland en de Aussie Wade Ormsby na een 61 de besten. Ze werden uiteindelijk tiende.

De laatste leider na de eerste achttien holes die won? Dat was Simon Dyson, die in 2011 won door de nummers twee, drie en vier van de wereld - McIlroy, Westwood en Kaymer - terug te wijzen.

Nu gaat Ben Evans de aan de leiding.

De 29-jarige Engelsman maakte zeven birdies voor een 65 (-6) op een baan die zeker in de ochtenduren open stond voor lage scores. Afgaand op wat er donderdag gebeurde, lijkt de cut vrijdag op een of twee onder par uit te gaan komen.

Evans staat 143ste op de Order of Merit. Hij behaalde in 2016 nog geen enkele top-20 plaats en bij miste in zijn laatste dertien toernooien tien cuts. Aleen een wonder kan voorkomen dat Ben Evans naar de Qualifying School moet.

'Ik heb maar één goede week om de zaakin de goede richting te krijgen', zei hij na afloop. 'Ook vorig seizoen had ik een goed slot. Daarbij komt dat de baan me ligt. Het is een inland-linkscourse en het geheel bevalt me. Inclusief de slopes en ondulaties die bij dit soort banen horen.'

Hoewel Joost Luiten het met een 69 (32ste) naar eigen zeggen niet slecht deed, is hij toch niet de beste Nederlander. Die eer gimg naar de bijna-pro Rowin Caron. Hij staat met een 66 (vijf birdies) keurig gedeeld tweede. Zijn score was de beste van de spelers die in de middag speelde, toen de baan droger en harder was geworden en de wind een beetje begon op te steken. De Brabander haalde in 2013 de cut na een sterke 65 op dag twee. Misschien dat hij ook nu vrijdag nog iets leuks in huis heeft. We zullen het vanaf 8.20 uur zien.

Duidelijk werd donderdag in ieder geval dat het ontwerp van Colin Montgomerie meer dan stand hield. De spelers waren niet alleen vol lof over hoe goede course was geprepareerd, maar ook over het design van Monty.