Kraaij en Huizing op vinkentouw

Dankzij een birdie op de laatste hole van de dag, houdt Huizing kans op het weekend. Al acht hij die kans klein. '20%, maximaal'

Het stoom kwam uit de oren bij de Soestenaar net na het tekenen van zijn kaart. Hij had getekend voor level par, maar realiseerde zich maar al te goed dat hij zichzelf daarmee ernstig tekort had gedaan.

'Het was vandaag en gisteren weer hetzelfde verhaal als het al een hele tijd is. Ik speel zoveel beter dan mijn score laat zien. Fysiek, mijn swing, het korte spel, het is allemaal echt goed, maar op de een of andere manier verpest ik het steeds weer voor mezelf.'

Huizing doelde daarmee na twee dagen Dutch op de bogey, bogey finish van donderdag, en de dubbele bogey op de par-4 elfde op vrijdag.

'Nou, misschien nog wel meer over de par op de tiende hoor. Daar sla ik een perfecte wedge en heb ik een vrijwel kaarsrechte korte putt voor birdie die ik dan weer mis. Daar baal ik zo van, die was echt zó onnodig. Ja, het is een par dus je verliest geen slag, maar als je die birdie wel maakt, dan geef je jezelf wat ruimte ten opzichte van de cutline en creeer je wat momentum. Nu doe je precies het tegenovergestelde eigenlijk. Daar baal ik van, vooral omdat ik de patronen herken. Ik zie wat er gebeurt, ik zie dat ik mezelf er in feite uit haal, maar het patroon zien en het patroon doorbreken is niet hetzelfde. Ik ben er hard mee bezig, maak ook stappen, maar doe mezelf hier gewoon weer te kort. Als ik de ronde van gisteren neem: dat was echt de beste ronde die ik hier ooit gespeeld heb denk ik, maar doordat ik bogey, bogey eindig breng ik mezelf in de problemen. Weer in de problemen.

Op het moment dat Huizing van de baan stapte met een tweede opeenvolgende level par achter zijn naam, was dat één slag teveel om door te mogen naar het weekend. En de vraag of de cut nog een slagje op gaat schuiven is niet eenvoudig beantwoord.

'Als ik kijk naar de scores en naar het weer, dan denk ik dat de kans dat ik er bij ben in het weekend, niet heel groot is. Twintig procent. Maximaal. Maar ik hoop het zo. Ik speel gewoon te goed om het weekend te moeten missen.

Net als Daan Huizing moet Michael Kraaij afwachten | © Golfsupport 

Net als Huizing moet ook Michael Kraaij afwachten of zijn score voldoende is om mee te blijven doen in Spijk. De speler van de Pro Golf Tour opende gisteren met een 73 (+2) maar knokte zich met een 69 (-2) knap terug in de wedstrijd, al is zijn level par voor het toernooi nog geen garantie voor een plek in het weekend.

Amateur Lars van Meijel tekende net als Kraaij voor een 69 maar is wel zeker uitgespeeld dankzij een 76 in de eerste ronde. 

Na de ochtendsessie konden niet alleen Van Meijel maar ook alle andere vroeg gestarte landgenoten hun locker uitruimen. Oók de gisteren zo uitstekend begon Rowin Caron. De amateur nestelde zich brutaal en onbevangen op de tweede plaats met een foutloze 66, maar kon die stunt niet herhalen. Sterker: na vijf holes was hij al boven par voor het toernooi na drie bogeys en een triple bogey. De Brabander herstelde zich daarna knap, kwam nog dicht bij de cutline, maar moest het uiteindelijk doen met een 77 (+6) waardoor hij met +1 het weekend zeker gaat missen.

Later meer

(Foto's: Golfsupport)