Dringen aan kop

Halverwege het KLM Open is het druk in de bovenste regionen van het leaderboard. Er staan zesentwintig spelers binnen vijf slagen van de leiding.

Het baanrecord van Joost Luiten was natuurlijk hét verhaal van de tweede dag van het KLM Open, maar we zijn pas halverwege. En het is druk in de bovenste regionen van het leaderboard.

Na 36 holes kunnen we zeggen dat The Dutch zich prima verdedigt tegen het geweld van de tourprofessionals. Ja, er worden volop birdies gemaakt, maar slechts één speler is halverwege het KLM Open nog bogeyvrij: Joost Luiten. Met geonduleerde, harde greens, listige run-off area's en veel water, is de jonge baan ook voor tourprofessionals soms knap lastig – ook als de omstandigheden zoals vandaag perfect zijn.

De wind bleef vanmiddag achterwege, zodat de 'vroeg-laat-starters' deze week de beste kant van the draw hadden. Maar dan moet je wel gebruikmaken van de geboden kansen. Je moest op dag twee toch minimaal vier slagen onder par spelen om een beetje winst op het leaderboard te boeken.

Het is soms hard werken, maar Luiten is als enige na 36 holes nog bogeyvrij.

 Joost Luiten was vandaag voor niemand te volgen, maar zijn vriend en flightgenoot Bernd Wiesberger deed heel goede zaken met zijn tweede 66 (-5) op rij. De Oostenrijker gaat op -10 als leider het weekend in, op een slag gevolgd door Luiten (64), de ervaren Engelsman Mark Foster (66) en de Italiaan Nino Bertasi (67).

Slachtoffers waren er ook, zoals elke week. Naast veertien Nederlanders (alleen Luiten, Besseling en Lafeber haalden het weekend) misten bijvoorbeeld ook Raphael Jacquelin, Thongchai Jaidee, Eddie Pepperell, George Coetzee en onze zuiderbuur Thomas Detry de cut.

Zij doen niet meer mee voor de overwinning in het 97ste KLM Open, maar met zesentwintig spelers binnen vijf slagen van de leiding, is de titel nog lang niet vergeven. 

Luiten speelt morgen weer met Wiesberger en met Mark Foster. Het trio gaat om 12.00 uur de baan in.

Leaderboard

(Foto's: Golfsupport)