Nieuwe putter, baanrecord en de leiding voor DJ

Met een baanrecord van 63 slagen meldde Dustin Johnson zich halverwege het BMW Championship bovenaan het leaderboard.

Met een baanrecord van 63 slagen meldde Dustin Johnson zich vrijdagavond bovenaan het leaderboard van het BMW Championship, het derde play-off toernooi van de FedEx Cup.

De Amerikaanse longhitter wisselde deze week van putter en die beslissing bleek goud waard. Hij maakte in zijn tweede ronde op de Crooked Stick Golfclub twee eagles en vijf birdies, voor een nieuw baanrecord: 63 (-9). Zijn totaal van -14 na 36 holes bleek ook voldoende om zich naast Roberto Castro aan kop van het leaderboard te melden.

Johnson leidt deze week het veld in strokes gained putting en won op de green tot nu toe 2.83 slagen per ronde op zijn collega's. 'Ik rol ze lekker', aldus de winnaar van het US Open en de Bridgestone Invitational, die voor het eerst drie toernooien in één seizoen probeert te winnen.

Johnson ging van een blade naar een TaylorMade Spider Limited mallet, de putter die ook bij Jason Day in de tas zit. 'Hoe de putter er uitziet of wat de technologie is, maakt me niet uit. Als de bal maar rolt hoe ik wil dat hij rolt.' Rory koos vorige week ook voor een mallet in plaats van een blade en hij werd prompt beloond met een overwinning.

Johnson, de langste driver van de PGA Tour, speelt morgen met de kortste speler van de tee: Roberto Castro slaat de bal gemiddeld bijna dertig meter minder ver. Toch is hij vol vertrouwen. 'Een paar van mijn beste weken waren op heel lange banen. Het helpt om ver te slaan, maar meestal wint toch de beste speler van die week.'

Dat kan overigens ook nog Paul Casey zijn. Vorige week zag de in bloedvorm verkerende Engelsman (die helaas niet in de Ryder Cup mag spelen) Rory McIlroy op de valreep nog voorbij stuiven, maar met drie slagen achterstand en 36 holes te spelen, is hij ook nu weer volop in contention.

Naast de overwinning wordt er dit weekend ook geknokt voor deelname aan het slottoernooi van de FedEx Cup volgende week. De beste dertig van de ranking mogen zich dan op de eerste tee melden om te spelen voor de bonus van tien miljoen dollar.

Leaderboard