Choker of ijskonijn

Wie beheerst zijn zenuwen het beste?

Ken je dat? Je hebt twee putts voor de winst en gebruikt er vervolgens vier. Of je bent hard op weg naar die langverwachte handicapverlaging en haalt vervolgens geen enkel punt meer op je laatste drie holes. Pijnlijk, maar je bent niet de enige. Zelfs de grote jongens weten een voorsprong na 54 holes soms nog volledig te vernachelen. Maar wie zijn de ergste 'last round chokers' op de tour en welke spelers weten het juist wél af te maken?

0% - Sean O'Hair

Zeven keer ging hij als leider de slotdag in, maar de viervoudig winnaar op de PGA Tour faalde keer op keer om het af te maken.

10% - Mike Weir

De Masters-kampioen van 2003 had tien keer een voorsprong op de laatste dag, maar wist zijn zenuwen maar één keer te bedwingen.

14% - Chad Campbell

Zeven keer ging hij aan kop met nog achttien holes te spelen, maar de Texaan wist de overwinning slechts één keer binnen te halen.

75% - Ernie Els

The Big Easy zag zijn naam op zondagochtend zestien keer bovenaan staan en twaalf keer daarvan was dat ook op zondagavond nog het geval.

83% - KJ Choi

De winnaar van het Players Championship in 2011 ging op zaterdagavond zes keer met een voorsprong naar bed en wist vijf keer te winnen.

93% - Tiger Woods

Tiger stond voor de laatste ronde van een PGA toernooi 57 keer aan de leiding en maakte het in 53 van de gevallen keurig af.

(Foto: ANP)