Deze Week in Golf

Deze Week eind september 2016

Ryder Cup

Baan: Hazeltine Golf Club, Chaska, Minnesota (VS)

Data: 30 september - 2 oktober 2016

Par: 72

Lengte: 6.972 meter

Prijzengeld: Niets. De eer van het land en het werelddeel - daar gaat het om.

Programma: vrijdag en zaterdag vanaf 14.35 uur (Nederlandse tijd) 4 foursomes en vanaf 19.30 uur 4 fourballs

Formule: Het team dat 14,5 of meer punten behaalt, wint de Ryder Cup. Bij een draw (14 - 14) behoudt Europa als titelverdediger de Ryder Cup.

Winnaar in 2014: Europa

Nederlanders: Geen

Europa: Rafa Cabrera Bello, Matthew Fitzpatrick, Sergio Garcia, Rory McIlroy, Justin Rose, Henrik Stenson, Andy Sullivan, Danny Willett, Chris Wood, Lee Westwood (wildcard), Martin Kaymer (wildcard), Thomas Pieters (wildcard). Captain: Darren Clarke

Amerika: Dustin Johnson, Zach Johnson, Brooks Koepka, Phil Mickelson, Patrick Reed, Brandt Snedeker, Jordan Spieth, Jimmy Walker, Ryan Moore (wildcard), Rickie Fowler (wildcard), J.B. Holmes (wildcard), Matt Kuchar (wildcard). Captain: Davis Love

Laatste vijf winnaars: 2014 (Gleneagles) - Europa 16,5 - 11,5, 2012 (Medinah) - Europa 14,5 - 13,5, 2010 (Celtic Manor) - Europa 14,5 - 13,5, 2008 (Valhalla) - Amerika 16,5 - 11,5, 2006 (K Club) - Europa 18,5 - 9,5

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag: Opening 23.00-24.00 uur. Vrijdag en zaterdag: 14.30 - 1.30 uur. Zondag: 18.00 - 0.30 uur

Bijzonderheden: Dit wordt de 41ste editie van de Ryder Cup en de negentiende waarin de Amerikanen het tegen een verenigd Europa moeten opnemen. Van een Brexit is er derhalve (nog) geen sprake, ook nu er zeven spelers meedoen die een Brits paspoort hebben.

Europa won zes van de laatste zeven matches, maar hoe je het wendt of keert, Team USA is klip en klaar de favoriet. Dat heeft zeker te maken met het feit dat captain Darren Clarke zes rookies de wei in stuurt. Zijn collega Davis Love heeft niet meer dan twee debutanten in de gelederen.

Hazeltine is de plaats van handeling. Daar won de Engelsman Tony Jacklin - later succesvol captain van Europa - in 1970 het US Open. In 1991 was wijlen Payne Stewart er de winnaar van dit kampioenschap. Rich Beem en Young-eun Yang waren er in respectievelijk 2002 en 2009 de besten in het PGA Championship.

De par-72 baan bij Minneapolis is bepaald niet de beste van de VS, maar dat is bij de toewijzing van de homecourse nog nooit een criterium geweest. Follow the Money!

Van vrijdag 14.35 uur Live Scoring 

 

Challenge Tour

Dit worden belangrijke weken voor de Nederlandse Challenge Tour-spelers. In de komende zes toernooien - tot en met de Grand Finale in Oman - is veel geld te verdienen en het gaat duidelijk worden of er een landgenoot in de top-15 van de Order of Merit gaat eindigen en dus rechtstreeks naar de Europese Tour 2017 promoveert. Voor wie niet slaagt, is er de escape via de Qualifying School in Spanje.

Het Kazachstan Open heeft 450 duizend euro in de pot zitten. Jurrian van der Vaart, bondscoach Maarten Lafeber (wildcard), Daan Huizing, Wil Besseling, Reinier Saxton en Darius van Driel zijn naar de voormalige Sovjet-republiek afgereisd.

Erop of eronder voor 'Challengers'

Starttijden dag 1 en 2

Meer informatie en vanaf donderdag 4.00 uur Live Scoring via website Europese Tour



Ladies European Tour

Het volgende toernooi - van 6 - 9 oktober - is het Lacoste Open de France.

Meer informatie via website Ladies European Tour 



LPGA Tour

Het Reignwood LPGA Classic wordt van 29 september tot en met 2 oktober in het Chinese Bejing gespeeld. Christel Boeljon en Dewi-Claire Schreefel kunnen niet meedoen.

Live Scoring en meer informatie via website LPGA Tour



Qualifying School Europese Tour

Van 27 - 30 september zijn er twee (van de acht) kwalificatietoernooien uit de zogenaamde First Stage.

Op het Portugese Ribagolfe bij Lissabon doen geen Nederlanders mee. Lars Keunen, Ruben van Uden en Rob van de Vin spelen in Noord-Frankrijk op Hardelot.

Meer informatie en scores