Europa faalt op alle fronten

Ryder Cup 2016 Foursomes vrijdag
@media (max-width: 679px){#fig-65e2fe49c434d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e2fe49c434d img{#fig-65e2fe49c434d img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65e2fe49c434d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e2fe49c434d img{#fig-65e2fe49c434d img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65e2fe49c434d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e2fe49c434d img{#fig-65e2fe49c434d img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65e2fe49c434d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e2fe49c434d img{#fig-65e2fe49c434d img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

Amerika wil de Ryder Cup terug, Amerika moet de Ryder Cup terug. En afgaande op wat er vrijdagochtend op Hazeltine gebeurde, kan de kleine trofee mogelijk al zaterdagavond naar het hoofdkwartier van de Amerikaanse PGA worden gebracht.

Voor het eerst sinds 1975 (!) won Team USA alle foursomes van de eerste sessie – in een soms bijna vijandige sfeer – en de thuisploeg gaat dus met een 4-0 voorsprong de fourballs in. En dat is een spelsoort die de Amerikanen altijd al beter heeft gelegen.

Bijna geen van de acht Europeanen toonde op de par-72 baan in Minnesota zijn normale vorm, laat staan een topvorm. Er werden veel te weinig birdies gemaakt, veel te veel putts gemist. In niets leek dit team op de dominerende twaalftallen die acht van de laatste tien Ryder Cups wonnen.

Aan de andere kant liepen de Amerikanen over van het zelfvertrouwen. Opvallend was dat ze niet overdreven feest vierden bij (weer) een gewonnen hole. Verstandig.

Justin Rose en Henrik Stenson – de nummer een en twee van Rio en zo ontstellend goed in de vorige Ryder Cup – maakten tegen een goed spelende Jordan Spieth en Patrick Reed geen schijn van kans.

De Amerikanen maakten vijf birdies en de Europanen slechts één. De Texanen zetten hun team met een 3 en 2 zege op 1-0.

Een onthutsend zwak spelende Lee Westwood was er de voornaamste oorzaak van dat de Engelsman en zijn debuterende partner Thomas Pieters met liefst 5 en 4 door Dustin Johnson en Matt Kuchar aan de kant werden gezet. Westwood en Pieters wonnen alleen de negende – met een par.

Lang zag het er naar uit dat de sessie in 2-2 zou kunnen eindigen. Maar Andy Sullivan en Rory McIlroy verloren van – in feite – anderhalve man. Rickie Fowler speelde redelijk, maar Phil Mickelson sloeg de bal alle kanten op. En toch kwamen ze van 1 down na veertien terug door de volgende drie holes te winnen. Achttien werd gehalved: Amerika won met 1 hole.

Een andere Europeaan die zwaar teleurstelde, was Martin Kaymer. Toch hielden de Duitser en Sergio Garcia lang kans op winst. Jimmy Walker en Dustin Johnson wonnen echter vanaf twaalf vijf holes (drie birdies) op rij: 4 en 2.

Het is nog te vroeg om een definitieve conclusie te trekken. Toch lijkt het er op dat Darren Clarke niet de kwaliteiten waarover de meeste van zijn voorgangers beschikten, dat hij zijn taak zwaar heeft onderschat.

Het is aan de Noord-Ier om voor vrijdagmiddag de goede keuzes te maken, want Europa moet die sessie winnen - liefst met 3-1 - om nog iets van een kans te hebben.

Zo ziet de line-up voor vanmiddag eruit:

Spieth / Reed – Rose / Stenson
Een kans dus op revanche voor de Europeanen, maar gezien de manier waarop ze vanochtend speelden…

Holmes / Moore – Garcia / Cabrera Bello
Twee verse Amerikanen nemen het op tegen een Spaans duo. Hopelijk voor de Europeanen geeft dat samen spelen hen net dat beetje extra dat Ollie en Seve ooit hadden.

Snedeker / Koepka – Kaymer / Willett
Kaymer was ronduit slecht en Willett was in de oefenronden matig. Belooft weinig goeds tegen twee zeer degelijke Amerikanen.

Dustin Johnson / Kuchar – McIlroy / Pieters
Clarke blijft geloven in Pieters – en terecht. Terecht ook dat Westwood aan de kant blijft. Kan een spannende match worden.

Al met al betekent dit Davis Love op dag een al zijn spelers de wei in stuurt. Maar Darren Clarke laat de qualifiers Chris Wood en Matthew Fitzpatrick aan de kant. Niet goed voor hun zelfvertrouwen.

Details Foursomes Live Scoring Fourballs

Foto: Weer een gewonnen hole voor Kuchar en Dustin Johnson (Getty Images)

Laatste nieuws