Onderzoek bewijst: golf is gezond

Onderzoekers van de University of Edinburgh hebben duizenden rapporten doorgespit en komen tot de conclusie dat meer mensen moeten gaan golfen.

The relationship between golf and health: a scoping review, is de naam van het artikel dat deze week in de British Journal of Sports Medicine is geplaatst.

Een van de auteurs is dr Andrew Murray, verbonden aan het Physical Activity for Health Research Centre van de University of Edinburgh.

‘Artsen en beleidmakers kunnen worden gestimuleerd om mensen meer te laten golfen, omdat er een links is met een verbeterde fysieke gezondheid, je geestelijk goed voelen en een potentiële bijdrage levert aan een verlengde levensverwachting.’

De onderzoekers zijn niet over een nacht ijs gegaan: ze hebben om precies te zijn 4.944 onderzoeken gevonden en er daarvan 301 gebruikt voor hun review.

‘Als je bedenkt dat deze sport kan worden gespeeld door heel jonge en heel oude mensen, dan toont dit aan dat er een grote variëteit van gezondheidsvoordelen voor personen van alle leeftijden is’, zei Murray tegen een journalist van The Daily Telegraph.

‘Iedereen – van 4 tot 104 jaar – kan golfen en er is nu 6-holes golf en speed golf. Dat maakt de sport toegankelijker. We afstand nemen van de gedachte dat golf een sport voor rijke mensen is: 78 procent van de banen – wereldwijd – is openbaar en niet alleen toegankelijk voor leden.’