Luiten moet alle zeilen bijzetten

Halverwege het Alfred Dunhill Links Championship staat Joost Luiten met een score van drie boven par gedeeld 114de.

Halverwege het Alfred Dunhill Links Championship staat Joost Luiten met een score van drie boven par gedeeld 114de.

Joost Luiten leek op Kingsbarns op weg naar een prima score op de tweede dag van deze wedstrijd van de Europese Tour. Met een dagscore van -3 ging de Bleiswijker door de turn, waarna vooral hole elf (double bogey) en twaalf (bogey) hem een baaldag bezorgden. ‘Daar gooi ik het allemaal weg. Dit slaat nergens op.’

 Luiten eindigde op level par voor de dag (totaal +3) en kon daardoor niet de sprong maken waar hij op hoopte. Hij staat nu 114de. Gelukkig voor hem valt de cut in dit met 4,8 miljoen dollar gedoteerde toernooi pas na 54 holes. Er is nog een kansje…

‘Ik had vijf of zes onder par moeten maken om weer mee te doen. Nu zal ik tijdens mijn derde ronde op The Old Course in St Andrews die score moeten neerzetten om zelfs de cut te halen’, weet Luiten, die de afgelopen twee jaar er niet meer bij was op zondag.

De cut komt zaterdag rond -2 te liggen, dus moet Joost Luiten minimaal een 67 laten noteren.

Nederlands beste golfer maakte naar eigen zeggen een domme fout op elf, toen hij met zijn afslag net voor een potbunker kwam te liggen.

‘We moesten daar lang wachten, maar dat is geen excuus. Ik dacht goed weg te komen door net voor die bunker te blijven, maar maak dan toch te verkeerde keuze. Ik wilde met een ijzer-3 naar de green, maar raakte de rand, waardoor mijn bal slechts twintig meter verder kwam te liggen. Ik had daar gewoon een ijzer-4 moeten pakken en links van de green moeten spelen.’

‘Dit was een voorbeeld van slecht course-management. Dat mag niet gebeuren’, aldus Luiten, die met zijn derde slag verder in de problemen raakte en dus double bogey maakte.

 Op de par-5 twaalfde maakte hij een 3-putt, om vervolgens na een birdie op veertien en een bogey op vijftien en drie parren te eindigen op drie boven voor het toernooi. Vandaag dus een 72 en gisteren op Carnoustie een 75.

‘Op vijftien sla ik mijn bal in het water en als je dan ook geen birdie maakt op de par-5 zestiende, dan weet je dat het moeilijk wordt. Die tweede negen waren gewoon niet best. Als je na negen holes op -3 staat, moet je in ieder geval een dagscore onder par binnen brengen en niet level par. Dit slaat nogmaals nergens op’, aldus een zelfkritische Luiten.

De Engelsman Ross Fisher, die negen jaar geleden Luiten op de Kennemer van de zege in het KLM Open hield, gaat na 36 holes aan de leiding. Hij liet op de Old Course een 68 noteren om op -11 te komen, een slag beter dan de Zweed Joakim Lagergren.

Thomas Pieters speelde net als Joost Luiten op Kingsbarns en een 68 gaf hem een totaal van -6 en een gedeelde zesde plaats.

Ziggo Sport Golf zendt de derde ronde zaterdag van 14.00-18.00 uur rechtstreeks uit.

Video, stand en scoring: