Luiten: 'De swing voelde dramatisch’

Joost Luiten kwam geen moment echt lekker in zijn spel tijdens het Alfred Dunhill Links Championship en miste ruim de cut.

Joost Luiten kwam geen moment echt lekker in zijn spel tijdens het Alfred Dunhill Links Championship. Na een 71 (-1) op The Old Course in St. Andrews kwam hij met +2 ruim tekort om de cut te halen. 'Waar het aan lag? Mijn swing voelde dramatisch', aldus Luiten.

Net als een dag eerder op Kingsbarns kwam de 30-jarige Bleiswijker ook op The Old Course goed uit de startblokken. Met drie birdies op de eerste negen bracht hij opnieuw zijn score terug naar level par en leek hij toch de zondag te gaan halen. 'Ik speelde niet verkeerd, maar na de turn gebeurde er niks meer. Als je dan ook nog in twee bunkers slaat, gooi je twee slagen weg', wees hij naar de bogeys die Luiten op vijftien en zestien maakte.

Daarmee wist de vijfvoudig winnaar op de Europese Tour dat hij voor het derde jaar op rij vroegtijdig zijn koffers kon pakken. 'Op dat moment weet je dat het lastig wordt om de cut te halen, maar toch probeer je die laatste holes de focus te houden. Je houdt toch in gedachten dat er misschien wel een paar birdies vallen, dus blijf je gewoon je routines doorlopen, zoals je dat altijd doet.'

Luiten krijgt in ieder geval snel de kans om zure smaak van zijn week aan de Schotse kust weg te spoelen. Donderdag speelt hij al weer de British Masters. 'De komende dagen ga ik hard werken om mijn swing weer op de rit te krijgen, want nu mis ik het vertrouwen.' Hij gaat aan de slag met swingcoach Phil Allen. 'Dan kan het ook weer snel terug zijn, weet ik uit ervaring. Kijk maar naar het KLM Open, toen had ik de aanloop ook geen vertrouwen, maar uiteindelijk won ik daar wel.'

Vrolijkere gezichten bovenaan het leaderboard. Tyrrell Hatton, de jonge Engelsman die lang in de race was voor het Europese Ryder Cup-team, evenaarde met een 62 (-10) het baanrecord op de Old Course van St Andrews, waarmee hij Ross Fisher afloste als koploper. Op -17 heeft hij drie slagen voorsprong op zijn landgenoot. 'Dit is zonder twijfel de beste ronde die ik ooit heb gespeeld', aldus een opgetogen Hatton, die nog nooit op de Europese Tour won.

Ondanks de jetlag doen Ryder Cup-spelers Martin Kaymer (T5 op -12) en Rafa Cabrera Bello (T12 op -8) het goed. Thomas Pieters heeft het wat moeilijker, maar haalde met -5 wel eenvoudig de cut, die in dit toernooi na drie dagen ligt. Morgen wordt de slotronde op St Andrews gespeeld.

Leaderboard