Sullivan opnieuw op koers

In 2015 was Andy Sullivan de beste in het Portugal Masters. In 2016 vooralsnog ook. Al deelt hij die eer met Marc Warren.

Voor aanvang van het toernooi sprak Andy Sullivan de verwachting uit dat er deze week in Vilamoura wel eens een 59 op de borden zou kunnen worden verschijnen. De door Arnold Palmer ontworpen baan ligt er - ontdaan van vrijwel alle rough - weerloos bij tegen de heren professionals. En hoewel de 59 nog (?) niet werd gemaakt, wordt er wel héél laag gescoord. De cut kwam uit op -4, met -9 sta je niet eens bij de beste tien, en de twee leiders staan al op -14.

Een van die leiders is dus Andy Sullivan. De kleine Engelsman maakte op de eerste dag een 'degelijke' 67 (-4), maar schoot op de tweede dag uit zijn slof met een foutloze 61. Vier birdies op de eerste negen, en vijf op de tweede negen, brachten de 59 heel dichtbij, maar uiteindelijk kon de titelverdediger dit bijna heilige getal ook niet kraken.

Evenmin kon Marc Warring dat, maar de Schot kon wel in het spoor van Sully en zijn Army (een groep van ongeveer zeventig Engelsen volgt Sullivan de hele week op de voet) blijven door zijn 63 van de eerste dag op te volgen met een 65 op de tweede dag.

Ondanks de score ruim onder par, kan de twee koplopers zich echter nog allerminst opmaken voor een tweestrijd. Scores boven par zijn een zeldzaamheid (pas op de 84ste plek staat de eerste ronde in de plus), rondes halverwege de zestig bijna de regel en iedereen binnen acht slagen van de kop kan zich nog zomaar gaan mengen in de strijd om de tiende titel van het Portugal Masters.

Voor Thomas Pieters wordt dat moeilijk. De een na hoogst geklasseerde speler van de wereld in het veld had een par nodig op de laatste hole om door te mogen naar het weekend. Met -4 is zijn achterstand op de kop maar liefst tien slagen. Al geldt ook voor de nieuwe Ryder Cup held: de baan ligt voor het grijpen.

De wedstrijd in de wedstrijd is ook nog ongemeen spannend. In de strijd om lijfsbehoud (top-110 van de ranking) is deze week van levensbelang. Een groot aantal spelers laag op de Order of Merit hield de kansen op behoud van hun kaart levend door de cut te halen, maar wat voor de leiders geldt, geldt ook voor hen: op Victoria liggen nog zoveel birdies te wachten dat over de uitkomst nog niets zinnigs gezegd kan worden. 

Leaderboard

(Foto: Golfsupport)