Landgenoten in middenmoot

Reinier Saxton en Darius van Driel delen de 32ste plaats in China

In het twee na laatste toernooi van het seizoen hebben de Nederlandse spelers van de Challenge Tour weinig aan hun positie op de Order of Merit gedaan. De plaats midden in het veld van het Foshan Open leverde Reinier Saxton, Darius van Driel en Daan Huizing te weinig op om in de buurt van de top-15 van de jaarrranglijst te komen.

Het met vijfhonderdduizend dollar gedoteerde toernooi is een van de rijkst gedoteerde van het seizoen. Een goede klassering hier en de kansen op promotie stijgen met stip. Zo had winnaar Marcus Armitage tot nu toe net even meer dan dertigduizend euro bij elkaar gespeeld, waarmee hij net bij de top-60 stond. Door het complete veld zijn hielen te laten zien verdiende hij meer dan zeventigduizend euro, steeg hij naar de elfde plaats op de ranking, en heeft plots volop zicht op promotie naar de Europese Tour.

Voor de Nederlandse Challenge Tour spelers die nog in de race zijn, moet dat de komende twee wedstrijden gebeuren, willen ze niet weer op de Qualifying School zijn aangewezen.

Reinier Saxton eindigde na een slotronde in 66 slagen (zeven birdies en een bogey) als 32ste waarmee hij het toernooi op vijf onder par besloot. De Santpoorter staat 26ste op de Order of Merit en is daarmee de best geklasseerde landgenoot. Darius van Driel staat op die ranking 34ste en eindigde - net als Saxton - op de gedeeld 32ste plaats. Halverwege de wedstrijd had de partner van Joost Luiten in de World Cup een topnotering in handen, maar een 75 op de derde dag wierp hem terug in het klassement. Daan Huizing tenslotte eindigde van de Nederlanders die de cut haalden het laagst (T42). De eerder deze week 26 geworden Soestenaar besloot het toernooi met een 73 (+1), onder meer het gevolg van twee dubbele bogeys op de par-4 zesde en negende. Op de Order of Merit staat hij met nog twee toernooien te gaan 48ste.

Jurrian van der Vaart en Wil Besseling misten vrijdag de cut, terwijl Maarten Lafeber, Taco Remkes en Robin Kind niet hoog genoeg op de ranking staan om dit seizoen nog in actie te mogen komen.

Einduitslag

(Foto: Golfsupport)