Joost Luiten laat wat liggen

Met onder andere twee bogeys op par-5’en kwam Joost Luiten op dag 1 van het HSBC Champions niet verder dan een 72 en een plaats in de middenmoot.

Met onder andere twee bogeys op par-5’en kwam Joost Luiten op dag 1 van het HSBC Champions niet verder dan een 72 en een plaats in de middenmoot.

In twee voorgaande edities van dit hoog gedoteerde en sterk bezette toernooi (veertig spelers die in de top-50 van de wereldranglijst staan) uit de reeks World Golf Champions behaalde de Nederlandse nummer een 36ste en een 24ste plaats.

Na de eerste achttien holes is Luiten nu gedeeld 34ste.

De Sheshan Golfclub in Shanghai is kennelijk – op basis van zijn gemiddelde score (71,6) – niet helemaal zijn cup of tea. Een andere mogelijkheid is dat het gebrek aan wedstrijdritme hem deze week opbreekt. Immers het HSBC Champions is pas Luitens zesde toernooi in drie maanden.

Het goede nieuws is dan weer dat de Bleiswijker nog drie ronden heeft om zichzelf te verbeteren: alle 78 deelnemers spelen 72 holes.

Luiten maakte vier birdies – hij was al twee onder na drie – maar ook evenzovele bogeys. Daarvan liet hij er twee op par-5’en noteren: de achtste en de achttiende.

De Zweed Rikard Karlberg opende met een sterke 64. De nummer 87 van de wereld maakte negen birdies en hij heeft een slag voorsprong op de Amerikaan Rickie Fowler.Op basis van hun ranking zijn Dustin Johnson, Rory McIlroy en Henrik Stenson de topfavorieten.Oud-winnaar Johnson liet een 74 noteren, McIlroy een 71 en Stenson een 69.Rory McIlroy speelt overigens deze week voor het eerst met houten van TaylorMade. Zoals bekend stopt Nike - McIlroy's voornaamste sponsor - volgend jaar met de productie van hardware. De Noord-Ier draagt in China wel de nieuwste schoenen van het Amerikaanse merk.Titelverdediger Russell Knox uit Schotland staat met een score van 66 gedeeld derde.

Ziggo Sport Golf zendt de tweede ronde vrijdagochtend van 5.00 tot ongeveer 10.00 uur rechtstreeks uit ook op het 'gratis' kanaal 14.