Column: Rob Hoogland

Rob Hoogland maakte in zijn column voor Golfers Magazine 8 een klein monumentje voor Mr Golf, Robbie van Erven Dorens.

Mister Golf – Ineens zag ik hem, te midden van de duizenden op The Dutch: onmiskenbaar ouder maar voornaam. Hij heeft een goeie oudgeldkop, zei ik vroeger weleens. Welnu, die had-ie nog steeds. De rug was wat krommer, de wandelpas wat trager, de oogopslag wat vermoeider. Maar daar liep nog altijd een klassieke vertegenwoordiger van de Hollandse aristocratie.

Robbie volstaat, in golfkringen, als je zijn naam wilt noemen. Iedereen weet dan dat je het over Robbie van Erven Dorens hebt. Zoals altijd liep hij er onberispelijk gekleed bij, op die zonovergoten golfcourse in Spijk. Staande op het heuveltje achter de green van de veertiende hole, googelde ik op mijn telefoon hoe oud hij inmiddels was. Als geboortedatum stond 4 juli 1937 vermeld. Ik schrok ervan. Robbie was alweer 79 jaar!

Hóórde Robbie van Erven Dorens daar, in die anonieme mensenmassa? Was dit wel een passend decor voor hem? Terwijl Joost Luiten ('Mooi swingetje, hoor', zei Robbie tien jaar terug over hem) op weg was naar zijn imponerende triomf, dacht ik lang over die vragen na. Natuurlijk, ik was bevooroordeeld. Ik interviewde Robbie verschillende malen en bouwde daardoor een band met hem op. We belden ook weleens met elkaar, waarbij hij zijn standpunten aangaande zaken als de politiek, het migrantenprobleem en de man-vrouwrelatie ongevraagd met mij deelde. Telkens weer dacht ik dan: wat ben ik toch een mild mens.

En toen had ik het antwoord: nee, daar hoort Robbie niet.

De jongens van TIG en Robbie van Erven Dorens komen niet dagelijks bij elkaar op de koffie. Ze gedogen elkaar, daar houdt het mee op en er bestaan verschillende verklaringen voor. Maar hé, dit is Mister Golf, een bijnaam die ze zelfs koesteren bij de NGF, waar hij lid van verdienste is. Dit is de man die 23 jaar lang, totdat TIG de boel tegen zijn zin overnam, het Dutch Open organiseerde. Dit is de man aan wie de Nederlandse golfsport zo ontzettend veel te danken heeft. Dit is de man die om die redenen met alle mogelijke egards dient te worden ontvangen, wat er ook is gebeurd.

Vrij naar Hans Dorrestijn: godsallemachtig, wat is het leven prachtig, over een jaar wordt Robbie tachtig.

Dat moesten we dus maar eens vieren.

Ik weet ook al waar: tijdens het KLM Open van 2017 op het terras van het clubhuis van The Dutch, waar tot in lengte van dagen een ereloge voor Robbie van Erven Dorens moet worden ingericht.

Weten we meteen ook waar Robbie wél hoort.

Golfers Magazine 8 ligt nu in de winkels

(Foto: Golfsupport)