Geduld, heel veel geduld

Na veertig jaar wachten eindelijk de winnaarscheque voor Roger Maltbie

Hij moest er meer dan veertig jaar op wachten, maar onlangs kreeg Roger Maltbie eindelijk de cheque van $ 40.000,- voor zijn overwinning in de Pleasant Valley Classic van 1975.

Maltbie is reporter bij NBC, maar won in een vorig leven vijf keer op de PGA Tour. In 1975 was hij zelfs twee weken achter elkaar de beste, en dat vierde hij samen met zijn caddie en chauffeur van die week tot diep in de nacht. 'De volgende dag wilde ik een krant kopen, want het leek me leuk om over mezelf te lezen,' aldus Maltbie. 'Maar hoe ik ook zocht, geen cheque. In die tijd kreeg je niet zo'n groot kartonnen ding, maar een echte cheque. Ik had zelfs geen cash meer en kon de stad dus niet uit.'

De verloren cheque werd geblokkeerd en Maltbie kreeg een nieuwe voor $ 39.000,- , plus duizend dollar cash. Het verhaal kreeg echter nog een staartje. De eerste cheque werd gevonden in de kroeg waar de winnaar zijn overwinning had gevierd en hing er jarenlang aan de muur. Toen de bar werd gesloten, ging het stuk papier terug naar de mensen van Pleasant Valley, waar het eerst tentoongesteld werd en uiteindelijk in een la verdween. Toen Jason Sobel, journalist van ESPN, hier een rondje speelde, kwam het verhaal weer ter sprake en ontstond het idee om de cheque weer met de rechtmatige eigenaar te herenigen. Aldus geschiedde. 'Hij heeft die eenenveertig jaar beter doorstaan dan ik', grapte Maltbie.

(Uit Golfers Magazine 8)