Challenge Tour seizoen voorbij

Het seizoen van de Challenge Tour zit er op. Geen van de zeven Nederlanders dwong promotie af.

Om directe promotie af te dwingen had je dit jaar €91.579,- moeten verdienen op de Challenge Tour. Met dat bedrag had een van de zeven Nederlanders die dit seizoen op het circuit speelden precies 1 euro meer verdiend dan Joel Stalter, de man die nu de laatste kaart voor de Europese Tour in ontvangst mocht nemen.

De vier landgenoten die daar deze week nog kans op maakten (Maarten Lafeber, Taco Remkes en Robin Kind mochten op basis van hun ranking niet starten in de seizoensfinale), kwamen deze week geen moment in de buurt van een klassering die ze een cheque had kunnen bezorgen die groot genoeg was om alsnog promotie af te dwingen.

In de door Bernd Ritthammer gewonnen NBO Golf Classic Grand Final speelden de Nederlanders ook op de slotdag een bijrol. 

Darius van Driel besloot de wedstrijd met een ronde in zeventig slagen (zijn derde van de week) en eindigde met -5 (T26) als beste Nederlander op Almouj Golf. Daan Huizing besloot met een 69 en eindigde daarmee op de 29ste plaats (-4). Reinier Saxton tekende voor een 71 en de gedeeld 42ste plaats, terwijl Jurrian van der Vaart met een totaal van +10 in zijn eentje ruim laatste werd.

Op de Order of Merit eindigde Reinier Saxton wel als beste Nederlander. De Santpoorter verdiende dit jaar €64,798,- en werd daarmee 29ste, vijf plaatsen voor Darius van Driel (€63,101,-), dertien plaatsen hoger dan Jurrian van der Vaart die met €48,177,- 42ste werd en vijftien plaatsen beter dan Daan Huizing die voor zijn 44ste plaats €46,199,- bij elkaar moest slaan.

Het seizoen op de Challenge Tour zit er op, het belangrijkste toernooi moet nog beginnen. Waar zes landgenoten deze week via Second Stage een plaats in Final Stage proberen te verdienen is het viertal dat mocht starten in Oman direct geplaatst voor de zesdaagse marathon op PGA Catalunya dat volgend weekend van start gaat.

Daar hoeft Thomas Detry in elk geval niet meer heen. De Belg die pas deze zomer professional werd eindigde na een spannende slotdag uiteindelijk als vijftiende op de Road to Oman en mag zich volgend jaar de derde Belg noemen met een volledig speelrecht op de Europese Tour. 

Einduitslag

(Foto: Golfsupport)