Lafeber redt de eer

Vijf van zes de Nederlanders die meededen aan PreQ2 voor de Europese Tour 2017 werden uitgeschakeld. Alleen nestor Maarten Lafeber redde het.

Darius van Driel, Daan Huizing, Reinier Saxton en Jurrian van de Vaart hadden zich al via de ranking van de Challenge Tour geplaatst voor de Qualifying School, die vanaf aanstaande zaterdag op de twee banen van PGA Catalunya wordt gespeeld.

Maarten Lafeber is dus de nummer vijf. Wil Besseling, Taco Remkes, Lars van Meijel, Michael Kraaij en Nicholas Smits staan met lege handen.De eerste twee kunnen volgende jaar op de Challenge Tour in actie komen. Dat is voor de andere drie zonder wildcards niet mogelijk.Las Colinas

Wil Besseling wist dat hij een goede ronde moest spelen op de par-71 baan, maar met vijf bogeys op de eerste negen waren zijn kansen op succes zo goed als verdampt. De Noord-Hollander birdiede nog wel twaalf en hij maakte een eagle op vijftien, maar verder dan een 73 en een score van +1 kwam Besseling niet. Dat was drie slagen te veel om de play-off voor de plekken zeventien en achttien te mogen spelen.Michael Kraaij (een birdie en een bogey) liet op de slotdag een 71 noteren. Zijn totaal van 285 (level) was eveneens niet voldoende, al was hij maar twee strokes van de play-off verwijderd.

Ook een 71 voor Maarten Lafeber, die drie birdies, een bogey en een double bogey op zijn kaart had. Toen hij binnenkwam, stond Lafeber met -3 gedeeld achttiende. En er waren op Las Colinas achttien tickets voor de Qualifying School te verdienen...

Uiteindelijk, na een poosje wachten, ging de kogel door de kerk. Sterker, omdat een aantal nog niet gefinishte spelers fouten maakte, werd de bijna 42-jarige Lafeber gedeeld vijftiende. 'Caddie Brian had van meet af aan gezegd dat een 71 vandaag voldoende zou zijn.'

De in Orlando woonachtige speler – tevens bondscoach bij de NGF – doet straks voor de vijfde keer mee aan de 108 holes tellende Qualifying School. Hij pakte zijn kaart in 1997 op Guadalmina en San Roque – net als Robert-Jan Derksen en Chris van der Velde - en in 2011, toen ook Tim Sluiter, Taco Remkes, Reinier Saxton en Wil Besseling op PGA Catalunya slaagden. In 2013 en in 2015 greep Lafeber mis.

Eindstand

Panoramica

Zes onder was voor Lars van Meijel niet voldoende om naar de Qualifying School te gaan. Hij speelde laatste ronde op de par-72 course in 71 slagen: vijf birdies en vier bogeys. Van Meijel kreeg een totaal van -6 achter zijn naam.

Taco Remkes - een van de NGF-coaches - gooide zijn ruiten in feite in op de 146 meter korte par-3 vijfde – zijn veertiende hole - door daar een triple bogey te laten noteren. Remkes kwam met een 71 op -5 uit. Zonder die triple had hij nog een kans gemaakt, want -8 was goed voor de play-off om twee plaatsen.

Eindstand

El Saler

Amateur Nicholas Smits eindigde op El Saler als gedeeld 68ste. Met een laatste ronde in 72 slagen kwam de in Engeland wonende speler op een score van +12 uit. De kwalificatiescore was -5.

Eindstand

Foto Lafeber: Golfsupport.nl