Luiten klaar voor Zuid-Afrika

Nog drie toernooien, dan zit het seizoen van Joost Luiten er op.

Terwijl meer dan 150 spelers eind deze week beginnen aan de Final Stage, in de hoop volgend jaar op de Europese Tour te mogen (blijven) spelen, en nog veel meer spelers al klaar zijn voor de rest van het jaar, maakt een klein deel van de leden zich op voor de laatste wedstrijden van het seizoen 2016.

Na Turkije is Zuid-Afrika deze week het toneel voor een van de finalewedstrijden van de Europese Tour en Joost Luiten is een van de 72 spelers die een greep mogen doen uit de ruim gevulde prijzenpot. De winnaar gaat met meer dan een miljoen euro naar huis, terwijl ook de nummer laatst nog meer dan tienduizend euro bij mag schrijven. Maar misschien nog wel meer dan dat, staat voor Luiten winst op de wereldranglijst voorop.

'Natuurlijk zou het mooi zijn als je nog net even voor het eind van het jaar de top-50 in weet te komen, maar als dat niet lukt heb ik volgend jaar daar ook nog voor. Die top-50 is mooi. maar op dit moment zou ik er alleen The Masters mee veilig stellen. Al is het zeker lekker als je je ticket voor The Masters al kan boeken. Het kan, natuurlijk kan het. Niet alleen omdat het veld kleiner is en je dus snel een goede slag kan slaan. Het kan vooral omdat de vorm er steeds meer aan zit te komen.'

Het laatste toernooi dat Luiten speelde was het HSBC Champions waar hij - in een sterk bezet veld - keurig zestiende werd, al was de achterstand op winnaar Matsuyama met zestien slagen gerust fors te noemen. Het deerde Luiten nauwelijks. Veel meer vertrok hij met een toegenomen vertrouwen uit Shanghai.

'In China merkte ik voor het eerst dat het echt allemaal weer begon te klikken. Eigenlijk voor het eerst sinds het KLM Open begon ook mijn lange spel daar weer te lopen en vielen alle onderdelen een beetje samen. Dat zal ook wel moeten. Het veld mag dan kleiner zijn, het zijn wel de allerbesten die hier meedoen dus je moet gewoon heel goed spelen wil je een kans maken.'

Luiten, die zaterdag al naar Zuid-Afrika afreisde en die tijd benutte om wat extra te trainen, maar ook om samen met zijn vriendin te genieten van de omgeving, weet dat hij geen geweldig track-record heeft op de baan van Gary Player in Sun City.

'Als ik heel eerlijk ben heb ik hier nog niet echt geweldig gepresteerd. Een 22ste plaats was het hoogste resultaat, maar toen was het veld nóg kleiner. Je moet recht zijn van de tee.Als je dat doet kan je hier wel scoren. En wat ik zeg: ik voel dat ook mijn lange spel steeds beter begint te worden, dus we gaan zien wat we hier kunnen doen. Als het een mooie klassering oplevert, dan komen dingen als de Order of Merit en de wereldranglijst daar vanzelf achteraan.'

Na deze week wachten Luiten nog twee toernooien: de seizoensfinale in Dubai en daarna de World Cup samen met Darius van Driel, de Nederlandse nummer 2. 

'Natuurlijk kijk ik daar ook erg naar uit. Je speelt niet veel team events dus dat is sowieso leuk met foursoms en fourballs. Ik kom pas op dinsdag na Dubai aan, maar ik begrijp dat Darius al wat eerder gaat om de baan te verkennen. Leuk om samen met hem te spelen. Ik heb de Nederlandse nummer 2 gekozen om mee te gaan. Niet alleen heb je zo geen discussie, op basis van zijn spel en ontwikkeling dit seizoen, verdient Darius het ook ook om daar te starten.'

Joost Luiten speelt donderdag om 11.25 in de vier na laatste groep van de dag samen met Andy Sullivan en Martin Kaymer. Op dag twee gaan de spelers in der volgorde van de stand na de eerste achttien holes de baan in.

(Foto: Getty Images)