Limited Edition Ping Anser

Ping viert de 50ste verjaardag van de Anser putter met een échte Limited Edition.

Ping viert de 50ste verjaardag van de Anser met een échte Limited Edition: 1.500 genummerde putters, gegoten in de originele mal, gemaakt in dezelfde fabriek als het origineel uit 1966 en stuk voor stuk met de hand afgewerkt door CEO John Solheim zelf (die vijftig jaar geleden ook achter de de 'grind'-machine stond). 

Er zijn maar weinig écht iconische clubs, maar de Anser putter is er een van. Met zijn offset hosel (om de bal beter te laten rollen) en gewichten in de hiel en teen (voor optimale stabiliteit) was dit model in 1966 zijn tijd ver vooruit. Nog steeds is het een van de meest gebruikte putters op de tour en er zijn al meer dan vijfhonderd toernooien mee gewonnen, waaronder negentien Majors.

Karsten Solheim maakte de eerste schetsen begin 1966 op de hoes van een 78-toerenplaat en vroeg een jaar later patent aan. De oprichter van Ping wilde zijn ontwerp de 'Answer' noemen (omdat het een antwoord moest zijn op de volgens hem inferieure putters die er op de markt waren), maar dat paste niet op de putter. Daarop stelde zijn vrouw Louise voor om de 'w' weg te laten. Aldus geschiedde. Het patent gold trouwens maar voor veertien jaar, waardoor de Anser een halve eeuw later de meest gekopieerde golfclub aller tijden is – je kunt deze putter van elk merk krijgen.

En nu komt er dus een remake van de originele Ping Anser op de markt. Sterker nog: twee modellen, net als in 1966. 'Er waren twee mallen', vertelde John Solheim, de zoon Ping-oprichter Karsten Solheim, ons tijdens een ontmoeting in Scottsdale. 'Een was er door mijn vader gemaakt en een door mijn broer. Allan versneed zich echter, waardoor de putters er net iets anders uitzien. De flange (achterkant) is bij de een wat ronder dan bij de ander.'

Van de 'nieuwe' Anser worden er 750 Karsten (K) modellen geproduceerd en 750 Allan (A) modellen, plus een aantal linkshandige putters. Naast de oude mallen en het clubhoofd van mangaanbrons, wordt ook de de klassieke GolfPride Ping PP58 grip gebuikt, die net als vijftig jaar geleden met 3M tape aan de shaft wordt bevestigd.

De enige 'moderne twist' aan de remake zijn twee gewichten van wolfraam in de hiel en teen. Die zijn toegevoegd om putters tegenwoordig veel zwaarder zijn en hebben als voordeel dat de 2016-versie nog stabieler is dan het origineel.

De 'jubileum Anser' wordt geleverd met een certificaat van echtheid dat persoonlijk is getekend door John Solheim. Daarnaast heeft de CEO van Ping de zool van elke putter met de hand afgewerkt – net als hij vroeger in de garage deed.

(Interview John Solheim over de productie van de Anser in 1966)

Prijs: € 999,-

www.ping.com