Luiten houdt aansluiting

Met een 69 (-3) handhaaft Joost Luiten zich na 36 holes in Dubai keurig in de top van het klassement.

Met een 69 (-3) handhaaft Joost Luiten zich in Dubai keurig in de top van het klassement. Hij staat T4 op -7. Toch had het nog beter gekund, zei hij tegen onze speciale verslaggever.

Luiten maakte in zijn tweede ronde birdies op hole twee, vijf en elf, en bleef net als gisteren foutloos, zodat hij halverwege het DP World Tour Championship op -7 staat. Hiermee handhaaft hij zich op de vierde plaats, twee slagen achter de leiders Sergio Garcia (67) en Francesco Molinari (67). Lee Westwood (70) zit hier nog tussen op -8.

De Nederlander voelt zich duidelijk op zijn gemak op deze baan, waar hij in 2013 en 2014 in de top tien eindigde. Toch wist hij net als gisteren maar één birdie op de vier par-5's te maken. Wat dat betreft maakte zijn vriend Bernd Wiesberger vandaag met twee eagles en een birdie een stuk beter gebruik van de lange holes.

'Ik heb aan de ene kant het gevoel dat ik een paar slagen heb laten liggen, want ik speelde heel goed', aldus Luiten in een gesprek met onze speciale verslaggever. 'Zeker op de tweede negen heb ik veel birdiekansen gecreëerd, maar te weinig gemaakt. Op tien mis ik een birdieputt van anderhalve meter en ook op zeventien, waar ik de lijn niet goed lees. Eigenlijk waren alleen mijn birdieputt op elf en parputt op twaalf echt goed. Je moet op deze greens ook heel precies zijn, hopelijk is dat in het weekend wat meer het geval.'

Nederlands beste golfer beaamt dat het op de oververhitte woestijnbaan weleens een survival of the fittest kan worden. De temperaturen zullen immers ook zaterdag en zondag dik boven de dertig graden blijven. 'Over het algemeen kan ik goed tegen de hitte. Je moet zorgen dat je goed blijft eten en drinken, al merk je wel dat aan het einde van de ronde de energie minder wordt. Dan moet je de focus zien te houden. Dus deze warmte is misschien wel in mijn voordeel.'

Al lijkt Garcia, die met Luiten speelde, ook prima in deze zware omstandigheden te gedijen. 'We speelden allebei goed, dat maakt zo’n ronde ook leuk. En ik ken hem vrij goed, je kunt altijd met hem lachen. Dat hebben we ook flink gedaan.'

Uit alles blijkt dat de 30-jarige Bleiswijker in Dubai lekker in zijn vel zit. Met de borst vooruit wandelt hij over de fairways, om aan te vallen waar het kan. 'Als ik mijn ijzers in het weekend nog iets scherper kan slaan en wat meer putts kan holen, speel ik hier mee om de overwinning', zegt hij met vertrouwen.

De laagste ronde van de dag was voor Tyrrell Hatton (66), die samen met Luiten, Charl Schwartzel (67) en Bernd Wiesberger (67) gedeeld vierde staat (-7). Zuiderbuur Nicolas Colsaerts (71) staat hier net onder op -6.