Luiten en de putts die niet vielen

Het woord ’frustrerend’ vatte de derde ronde van Joost Luiten in het DP World Tour Championship samen.

Het woord ’frustrerend’ vatte de derde ronde van Joost Luiten in het DP World Tour Championship goed samen.

Door onze speciale verslaggever

'Ik speelde niet eens zo slecht, maar de putts vielen niet. En als je dan ook nog bij elke mindere bal keihard wordt afgestraft, maak je een 73', aldus Luiten, die met een totaal van -6 van plek vier wegzakte naar plaats achttien.

'Dat valt me nog mee, aangezien ik over drie dagen genomen veel te veel putts heb gemist', schudde Luiten nog maar eens het hoofd.

Dat zijn playing partner Matthew Fitzpatrick op dag drie de eerste acht holes (zes onder par) wel zo’n beetje vanuit elke positie zijn bal zag vallen, hielp ook al niet mee. De jonge Engelsman steeg met een 66 van de achtste naar de gedeelde tweede plaats.

'Bij hem liep het als een trein en als je zelf niks maakt, moet je toch je focus zien te houden. Dat is niet altijd gemakkelijk.'

Op zulke momenten zijn de mentale trainingen van Chris Henry van harte welkom. Luiten heeft er de afgelopen maanden al profijt van gehad, door bandjes af te luisteren waarin hij zichzelf positieve teksten influistert.

'Je bent aan het vechten tegen jezelf en inderdaad hoop je dat die sessies je op dat moment helpen, al is dat toch lastig wanneer het niet lekker loopt. Toch moet je positief blijven, dat heb ik geprobeerd. En misschien valt daarom de schade nog wel mee”, aldus de 30-jarige Bleiswijker, die tegenover vier bogeys een eagle en een birdie stelde. Daarmee kwam er een einde aan zijn foutloze optreden in de eerste twee dagen.

Luiten zal in de vierde ronde laag moeten gaan om alsnog een goede klassering af te dwingen. Van een top-10 plek staat hij drie slagen van vandaan. Leider Victor Dubuisson is met -13 te ver weg.

'Mijn lange spel is over het algemeen goed genoeg om laag te gaan en als de putts vallen, is er nog een hoop mogelijk. Een plek in de top tien is morgen het doel', aldus Luiten, die in dat geval zijn tiende top tien-klassering van het jaar boekt. 'Al kwam ik hier om te winnen en dat wordt een heel moeilijk verhaal.'

Victor Dubuisson eindigde zaterdag met vier birdies op de laatste vijf holes. Ook op achttien (foto) won hij een slag | © Getty ImagesDubuisson (zie video-hoogtepunten onderaan) ging zaterdag in 64 slagen rond en hij heeft een stroke voorsprong op de Engelsen Tyrrell Hatton (67) en de al genoemde Matthew Fitzpatrick plus de Belg Nicolas Colsaerts (66).

De strijd om de nummer een-positie op de jaarranglijst is misschien wel beslist. Danny Willett klapte met een 76 in elkaar en Alex Noren - moet winnen of tweede worden om een kans te maken - staat na een op zich keurige 69 dertiende - zes slagen achter Dubuisson.

Maar Henrik Stenson (gedeeld 22ste) houdt een slag om de arm, ook al omdat zijn landgenoot vorige week in Zuid-Afrika in de laatste ronde een grote achterstand goed maakte.

'Ik moet zondag solide spelen. Als Alex alleen tweede wordt, moet ik in de top-8 finishen. Dat scenario heb ik voor morgen in mijn hoofd.'

Ziggo Sport Golf zendt de laatste ronde zondag van 9.00-14.00 uur rechtstreeks uit. De laatste groep slaat om 8.35 uur af. Joost Luiten begint om 7.30 uur aan zijn laatste ronde.