Deze Week in Golf

Europese Tour start in Australië en in Zuid-Afrika ... De lang verwachte rentree van Tiger Woods

Europese Tour start in Australië en in Zuid-Afrika ... De lang verwachte rentree van Tiger Woods

Europese TourToernooi:
Australisch PGA Championship

Baan: RACV Royal Pines Resort, Gold Coast, Queensland (Aus)

Data: 1 - 4 december 2016

Par: 72

Lengte: 6.734 meter

Prijzengeld: € 1.055.000

Winnaar in seizoen 2016: Nathan Holman (Aus)

Mooie namen: Adam Scott, Marc Leishman, Ian Poulter, Danny Lee, Scott Hend, Marcus Fraser en Jaco van Zyl

Nederlanders: Darius van Driel

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf van 3.30 - 7.00 uur

Bijzonderheden: Voor de tweede keer telt dit toernooi mee voor de jaarranglijst. Het seizoen 2017 begint dus Down Under - een paar uur voor er ook in Zuid-Afrika - zie hieronder - wordt afgeslagen.

Vorig jaar won de Aussie Nathan Holman met een score van 288, level par. Hij was in een play-off te sterk voor de Zuid-Afrikaan Dylan Frittelli en de Amerikaan Harold Varner. Holman pakte de zege met een par op de eerste extra hole.

Darius van Driel was toch in Australië voor de World Cup en dus reisde hij door naar Queensland. De 27-jarige speler is aan zijn tweede wedstrijd op de Europese Tour toe. In 2008 speelde Van Driel - als amateur - het KLM Open. Met 78-73 miste hij op de Kennemer de cut.

Starttijden dag 1 en 2

Vanaf woensdag 21.30 uur Live Scoring via site Europese TourEen onweersbui dient zich aan boven het clubhuis van Leopard Creek | © Getty Images

Toernooi: Alfred Dunhill Championship

Baan: Leopard Creek Golfclub, Malelane (Z-A)

Data: 1 - 4 december 2016

Par: 72

Lengte: 6.356 meter

Prijzengeld: € 1.200.000

Winnaar in seizoen 2016: Charl Schwartzel (Z-A)

Mooie namen: Charl Schwartzel, Pablo Larrazabal, Branden Grace, Gregory Bourdy en George Coetzee

Nederlanders: Geen

Laatste vijf winnaars: 2016 - Charl Schwartzel (Z-A), 2015 - Branden Grace (Z-A), 2014 - Charl Schwartzel (Z-A), 2013 - Charl Schwartzel (Z-A), 2011 - Garth Mulroy (Z-A)

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 9.30 - 11.30 uur en van 13.30 - 16.30 uur. Zaterdag en zondag van 11.00 - 15.30 uur.

Bijzonderheden: Een klassieker. Zo mag je dit toernooi toch wel omschrijven. Het prijzengeld is matig, maar de baan en de omgeving vergoeden veel, zo niet alles.

Leopard Creek ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, vlak bij de grens met Mozambique en pal tegen het Krugerpark aan.

De door Gary Player ontworpen course is een van de beste die de Europese Tour dit seizoen bezoekt. Het is een geweldige test voor de heren professionals. Werkelijk elk onderdeel van het spel wordt op Leopard Creek getest.

En dan is er het natuurschoon van het Krugerpark. De grens wordt gevormd door de Crocodile River en veel dieren worden door de snel stromende rivier aangetrokken.

De green van de par-5 dertiende is zelfs boven de oever van de Crocodile River gebouwd. Dat kostte eigenaar Johann Rupert - die daar ook een huis heeft - een paar centen, maar dan heb je ook wat.

Charl Schwartzel is de grote favoriet. Hij won het kampioenschap vier keer en werd ook vier keer tweede. De Europese Tour heeft een aardig overzicht van zijn prestaties op Leopard Creek.

Vanaf donderdag 6.00 uur Live Scoring via website Europese TourPGA Tour
Is het echt waar? Komt Tiger Woods terug?

Wel, lieve golfvrienden, het schijnt echt zo te zijn.

Woods organiseert al sinds 1999 zijn eigen Golf Challenge en net als vorig jaar wordt dat - van 1 - 4 december - op New Providence, een eiland van de Bahama's gespeeld.

Vorig jaar won Bubba Watson aldaar de Hero Golf Challenge met een score van 25 onder.

Tiger Woods was toen als gastheer aanwezig, maar nu speelt hij mee. En dus is Woods voor het eerst sinds augustus 2015 weer eens als speler te zien. Zeventien anderen komen ook en daar zitten heel mooie namen tussen. Voorbeelden? Henrik Stenson, Dustin Johnson, Justin Rose, Hideki Matsuyama, Rickie Fowler en Patrick Reed.

Tiger Woods speelt donderdag met Reed. Zij slaan om 18.00 uur Nederlandse tijd af.

Ziggo Sport Golf zendt het toernooi vier dagen rechtstreeks uit. Donderdag en vrijdag van 19.00 - 22.30. Zaterdag van 18.00 - 23.00 uur en zondag van 17.00 - 22.00 uur.

Starttijden dag 1

Vanaf donderdag 17.00 uur Live Scoring US Tour

Prijsuitreiking Hero Challenge 2015: vlnr Tiger Woods, Pawan Numjal (Hero),Bubba Watson en - net zichtbaar - diens zoon Calab | © Getty ImagesLadies European Tour

Deze week wordt in Japan The Queens gespeeld (2 - 4 december), een toernooi tussen teams van de damestours van Europa, Japan, Zuid-Korea en Australië .

Anne van Dam doet van 7 - 10 december mee aan het Omega Dubai Ladies Masters.

Meer informatie en vanaf vrijdag Live Scoring