Epic drivers van Callaway

Callaway introduceert twee nieuwe modellen drivers en woods: de Great Big Bertha Epic en de Great Big Bertha Epic Sub Zero.

Callaway introduceert twee nieuwe modellen drivers en woods: de Great Big Bertha Epic en de Great Big Bertha Epic Sub Zero. De eerste heeft een sleuf met een schuifgewicht om een draw of fade te stimuleren en richt zich op 'het grote publiek', terwijl de laatste is uitgerust met verwisselbare gewichte om de spin te optimaliseren, wat vooral de golfer met een hoge swingsnelheid zal interesseren.

Beide modellen zijn uitgerust met de nieuwe Jailbreak Technology, die zijn naam dankt aan twee lichtgewicht staven van titanium achter het clubblad. Deze verbinden de onder- en bovenkant van het clubhoofd, waardoor deze bij impact minder vervormen en je dus minder energie verliest. Het gevolg: meer balsnelheid en dus afstand.

De helft van het clubhoofd van de drivers is gemaakt van zeer sterk en dun koolstofcomposiet (triaxial carbon), wat de kroon (bovenkant) en de zool extreem licht maakt. Het meeste gewicht zit dus aan de zijkanten en laag in het clubhoofd, wat de drivers zeer stabiel maakt (hoog MOI).

De strips bovenop het clubhoofd (Speed Step Technology) verbeteren de aerodynamica, zodat je met dezelfde swingsnelheid meer clubhoofdsnelheid genereert.

Tot zover de overeenkomsten tussen de nieuwe drivers. Er zijn echter ook verschillen, die de vergevingsgezinde GBB Epic vooral geschikt maken voor de gemiddelde amateur, en de laag spinnende GBB Epic SZ voor de betere golfer.

Achterin de zool van de Epic driver zit een ronde zoolsleuf met een verplaatsbaar gewicht. De sleuf is korter dan bij het vorige model, waardoor het gewicht zwaarder kon worden gemaakt (17 gram). Dit verhoogt het traagheidsmoment (MOI) en maakt de driver dus stabieler, terwijl je de balvlucht ook sterker kunt beïnvloeden: er zit 19 meter verschil tussen het gewicht in de draw- of fade-instelling.

De Epic Sub Zero heeft twee verwisselbare gewichten van 12 en 2 gram, die je voor of achter in de de zool kunt plaatsen. Het zware gewicht voorin resulteert in minimale spin (250 omwentelingen minder), terwijl je meer vergevingsgezindheid en een hogere balvlucht krijgt als je het 12-grams gewicht achterin plaatst.

Beide drivers zijn uitgerust met de OptiFit aanpasbare hosel waarmee je de loft en balvlucht kunt finetunen. Ook kun je kiezen uit veel verschillende high-end shaft in verschillende gewichtsklassen (van gram).

Gelijktijdig met de drivers worden ook de GBB Epic fairwaywoods (zes modellen van 14º-24º) en GBB Epic Sub Zero fairwaywoods (drie modellen van 13,5º tot 18º) geïntroduceerd. Door hetzelfde lichtgewicht koolstofcomposiet te gebruiken als bij de drivers, kon het gewicht optimaal worden verdeeld, wat zorgt voor veel vergevingsgezindheid, power en accuratesse. Door een laag zwaartpunt gaat de bal makkelijk de lucht in.

De vierde generatie Hyper Speed Face Cup is dun en flexibel, wat garant staat voor veel balsnelheid – ook als je het midden van het clubblad mist. Ook de woods hebben Speed Steps bovenop de kroon om de luchtweerstand te verminderen.

Het Epic Sub Zero fairwaywood heeft twee verwisselbare gewichten (22 en 3 gram), waarmee de spin 350-400 omwentelingen per minuut is te beïnvloeden.

Prijs: € 549,- (drivers), € 329,- (woods)

www.callawaygolf.com

Golfers Magazine zegt: 'Je moet er bijna een extra hypotheeklening voor afsluiten, maar dan heb je ook een driver die zowel langer als vergevingsgezinder is dan de XR16 van vorig seizoen. En dat is een krachtige combinatie.'

'Door de zoolsleuf van de GBB Epic te verplaatsen, ligt het zwaartepunt lager en vliegt de de bal schijnbaar moeiteloos hoog en recht. En als dat niet meteen het geval is, heb je nog het schuifgewicht en de aanpasbare hosel tot je beschikking om meer fairways te vinden. Het is misschien even puzzelen, maar met de juiste instelling en de goede shaft biedt deze Great Big Bertha Epic heel veel hulp. En daar zijn zelfs de tourspelers van Callaway niet vies van, want het gros kiest voor de 'normale' Epic.'

'De wat compacter ogende Epic Sub Zero is ook zeer stabiel (hoog MOI), maar de spin is zo laag dat je heel veel swingsnelheid moet hebben om de bal hoog genoeg de lucht in te krijgen. Weinig spin is bij een driver meestal goed, maar de bal moet wel voldoende stijgend vermogen hebben. Een swingcomputer helpt om de juiste configuratie tussen clubhoofd, shaft en gewichtsverdeling te vinden.'