Spieth verjaagt de spoken van hole 12

Aan de vooravond van het Tournament of Champions beschreef Jordan Spieth hoe hij in mentaal opzicht wraak nam op Augusta National.

Aan de vooravond van het Tournament of Champions beschreef Jordan Spieth hoe hij in mentaal opzicht wraak nam op Augusta National.

Draai de klok terug: Jordan Spieth begon de tweede negen van de laatste ronde van The Masters 2016 met vijf slagen voorsprong. Hij birdiede de laatste vier van holes van de front nine van Augusta National op imponerende wijze en stuurde en passant duizenden golffans in Nederland naar bed.

Het was beslist.

Maar Spieth bogeyde tien, bogeyde elf en sloeg twee ballen het water in op de gevreesde par-3 twaalfde. De titelverdediger maakte een viervoudige bogey en ondanks een knap herstel kon de Texaan niet voorkomen dat Danny Willett won.

De volgende editie van The Masters wordt pas van 6 tot en met 9 april gespeeld. En de man die in drie optredens op Augusta National een keer won, twee keer tweede werd, negen van zijn twaalf ronden on gelijk par of beter speelde en in totaal 23 onder was, is straks de grote favoriet.

Maar dan moet hij wel afrekenen met de demonen van de slechts 142 meter tellende twaalfde, de kortste hole van de baan.

Naar eigen zeggen heeft Spieth dat gedaan – tijdens twee rondjes in december.

‘Ik was daar met Randall Stephenson van AT&T en Jeff Yang, twee leden. Rondje in de middag, slapen in de Butler Cabin, rondje in de ochtend en weer naar huis. Ik moet zeggen dat de baan vanaf de leden-tees een stuk gemakkelijker speelt…’

‘Was wel een beetje nerveus toen ik op twaalf afsloeg. IJzer-8 tot op een meter of vijf. De greens waren langzaam en de putt leek te kort, maar de bal tuimelde toch de hole in. Fistpump! Ik liep met handen in de lucht de green af. Afgerekend met de demonen.’

Maar Spieth’ verhaal – verteld aan de vooravond van het Tournament of Champions op Maui – is nog niet af.

‘De volgende ochtend sloeg ik een ijzer-9 een meter achter de hole. De greens waren heel zacht en de bal rolde bijna terug de hole in. Dus de laatste twee keer dat ik twaalf heb gespeeld, heb ik een birdie gemaakt.’

Foto boven: Jordan Spieth eerder deze week tijdens een oefenronde. (Getty Images)