Furyk nieuwe captain Team USA

De 46-jarige Majorwinnaar staat in Parijs aan het stuur.

Zijn naam zong al even rond, dus een enorme verrassing was het niet, maar nu is het officieel. Als Team USA in 2018 probeert de Ryder Cup in Amerikaanse handen te houden, doen ze dat onder leiding van Jim Furyk.

De 46-jarige Furyk kan gerust ervaren worden genoemd in de Ryder Cup. De eenmalig Majorwinnaar speelde negen edities op rij mee en was vorig jaar een van de vice-captains van Davis Love III, die door Furyk overigens direct als eerste vice-captain werd aangewezen.

Dat Furyk nu al captain wordt is in die zin verrassend dat ook Fred Couples genoemd werd als captain en dat Furyk nog lang niet uitgespeeld is.

'Ik sluit niet uit dat ik zou spelen als ik me zou kwalificeren, maar daar nu over praten is wel erg voorbarig. Mijn focus is om het team aan te voeren. Mij doel is om de beste captain te zijn die ik kan zijn, de beste twaalf spelers bij elkaar te krijgen, en de perfecte omstandigheden voor ze te regelen.'

Furyk speelde 34 partijen in zijn Ryder Cup loopbaan. Hij won er daarvan tien, verloor er twintig, en deelde in vier partijen de punten. Alleen in de singles is zijn balans positief: vier gewonnen, een gehalved, vier verloren. In de foursomes en fourballs verloor hij in totaal zestien keer.

Mocht Amerika winnen in Parijs dan levert Furyk een bijzondere prestatie. De laatste keer dat Amerika twee opeenvolgende edities de beste was in de intercontinentale strijd was in 1991 en 1993. Die laatste, volgend jaar 25 jaar geleden, was tevens de laatste keer dat Europa op eigen bodem verslagen werd.