59 voor Justin Thomas

Justin Thomas maakte in de eerste ronde van het Sony Open in Hawaii twee eagles, acht birdies en een bogey voor een 59. De zevende in de geschiedenis.

Vorige week won Justin Thomas zijn derde toernooi op de PGA Tour en met de vorm zit het duidelijk nog steeds goed: hij maakte in de eerste ronde van het Sony Open in Hawaii twee eagles, acht birdies en een bogey voor een 59.

Thomas is pas de zevende speler op de PGA Tour die onder de zestig duikt (op de European Tour lukte het nog niemand) en met zijn 23 jaar veruit de jongste. Al Geiberger, Chip Beck, David Duval (toen 27 jaar oud), Paul Goydos, Stuart Appleby en Jim Furyk gingen hem voor. De laatste flikte het kunstje zelfs twee keer en maakte naast een 59 ook een 58.

'Het betekent veel voor me, je schrijft geschiedenis in de sport', aldus Thomas nadat op de par-5 negende van de Waialae Country Club (zijn laatste hole) zijn eagleputt van vijf meter in de hole zag vallen. 'Ik dacht er niet te veel over na, was vooral gefocust op de putt. Het was de eerste keer dat ik een putt voor een 59 had en ik dacht: "Wie weet hoe lang het duurt voordat ik weer zo'n kans heb, dus laat ik 'm maar maken."'

Toen dat lukte en de geschiedenisboeken herschreven konden worden, toonden zijn flightgenoten, goede vriend Jordan Spieth en Daniël Berger, meer emotie dan het kersverse lid van de '59 Club' zelf. 'Ik denk dat ik enthousiaster werd van hun reactie dan van het feit dat de putt viel', lacht Thomas.

'Toen ik de green opliep dacht ik nog: "Als ik 'm maak, wat doe ik dan?" Het is niet zo dat je een toernooi wint. Ja, het is een ongelofelijke ronde, maar je hebt nog drie dagen te gaan. Ik heb op donderdagmiddag nog nooit een putt gehad die zoveel betekende.' Alleen Geiberger, Duval en Applebly wisten het toernooi waarin ze de 59 maakten uiteindelijk ook te winnen.

Leaderboard

Foto's: Getty Images