Deze Week in Golf

Joost Luiten maakt rentree in sterk bezet Ab Dhabi Championship

Joost Luiten maakt rentree in sterk bezet Abu Dhabi Championship ... Rory McIlroy trekt zich terug ... PGA Tour naar Amerikaanse vasteland ... Mickelson terug na operatie

Europese Tour

Toernooi: Abu Dhabi HSBC Championship

Baan:
Abu Dhabi Golf Club, Abu Dhabi (VAE)

Data: 19 - 22 januari 2017

Par: 72

Lengte: 6.934 meter

Prijzengeld: $ 2.700.000

Winnaar in 2016: Rickie Fowler (VS)

Nederlanders: Joost Luiten

Mooie namen: Dustin Johnson, Henrik Stenson, Rickie Fowler, Danny Willett, Alex Noren, Rafa Cabera Bello en Thomas Pieters

Laatste vijf winnaars: 2016 - Rickie Fowler (VS), 2015 - Gary Stal (Fra), 2014 - Pablo Larrazabal (Spa), 2013 - Jamie Donaldson (Wal), 2012 - Robert Rock (Eng)

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag van 4.30 - 9.30 uur en van 12.00 - 14.00 uur. Vrijdag van 8.00 - 14.00 uur. Zaterdag en zondag van 9.30 - 14.00 uur.

Bijzonderheden: De zogenaamde Desert Swing van de Europese Tour begint traditioneel met het jongste toernooi, het Abu Dhabi Championship. Volgende week staat het Qatar Masters op het programma en daarna volgt de Dubai Desert Classic. Luiten speelt ze allemaal. Volgende week doet amateur Pierre Verlaar Jr mee en Darius van Driel kreeg een invitatie voor Dubai.

Joost Luiten speelt zijn eerste toernooi sinds het Tour Championship, dat in de derde week van november werd gespeeld. Luiten begon laatste ronde van de editie 2016 van het Abu Dhabi Championship als de nummer twee van het klassement, niet meer dan twee slagen achter leider Rickie Fowler. Maar de Nederlandse nummer een speelde een voor zijn doen een matige slotronde (72) en hij werd gedeeld vijfde. Thomas Pieters maakte indruk door na een 67 op slechts een slag van Fowler tweede te worden.

Het was een jaar geleden de derde top-10 plaats op rij voor Luiten in Abu Dhabi, dus hij behoort wel tot de mensen die het zo vroeg in het jaar goed zouden kunnen doen.

Zoals altijd komt er in Abu Dhabi een sterk veld aan de start, waarbij veel aandacht uit zal gaan naar de topspelers Dustin Johnson en Henrik Stenson. De Zweed is een van de acht spelers die alle elf voorgaande edities hebben gespeeld. Stenson won nooit, maar hij miste wel drie van de laatste vijf cuts. De Brits Open-winnaar werd twee keer tweede en - vorig jaar - een keer derde.

Johnson speelde nooit eerder in Abu Dhabi. Hij werd twee weken geleden op Maui zesde in het Tournament of Champions.

Helaas ontbreekt Rory McIlroy. De nummer twee van de wereld liep in Zuid-Afrika een ribblessure (stressfractuur) op. Het is niet bekend hoe lang de Noord-Ier is uitgeschakeld, maar op The Golf Channel legde een specialist uit dat herstel in principe zes weken vergt.

Starttijden dag 1 en 2

Vanaf donderdag 4.00 uur Live Scoring via de website van de Europese Tour

De laatste drive van Joost Luiten van de editie 2016 | © Getty ImagesUS Tour

Toernooi: Career Builder Challenge

Banen: 
 PGA West (Stadium Course), La Quinta CC, PGA West (Jack Nicklaus Course), La Quinta, Californië (VS)

Data: 19 - 22 januari 2017

Par: 72

Lengte: 6.522, 6.456 en 6.546 meter

Prijzengeld: $ 5.800.000

Winnaar in 2016:

Nederlanders: Geen

Mooie namen: Phil Mickelson, Zach Johnson, Jason Dufner, Paul Casey en Patrick Reed

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf van 21.00-1.00 uur.

Laatste vijf winnaars: 2016 - Jason Dufner (VS), 2015 - Bill Haas (VS), 2014 - Patrick Reed (VS), 2013 - Brian Gay (VS), 2012 - Mark Wilson (VS)

Bijzonderheden: Het tiende toernooi van het seizoen 2017 van de PGA Tour is er een met een historie.

Dit is de wedstrijd die sinds 1960 op het programma staat en die decennia lang de komiek Bob Hope - ook nog eens een verdraaid goede golfer - als gastheer had. Tot en met 2011was het een vijfdaags toernooi, dat vier ronden lang, op vier verschillende banen, in pro-am vorm werd gespeeld.

Sinds 2012 is het een 72-holes toernooi op drie courses. De eerste drie ronden worden de pro's nog altijd vergezeld door een amateur. De slotdag vindt traditioneel plaats op de Stadium Course van PGA West.

Laag gaan is het devies. Je moet minstens twintig onder zijn om hoog te eindigen in het klassement.

Deze week zal veel aandacht uitgaan naar Phil Mickelson, die na een dubbele operatie zijn rentree maakt. De 46-jarige Amerikaan speelde half oktober - ook in Californië - zijn laatste toernooi, het Safeway Open. Hij werd toen achtste. Mickelson won de wedstrijd van deze week twee keer, in 2002 en in 2004.

Starttijden dag 1-3

Vanaf donderdag 18.00 uur Live Scoring via website US Tour

Phil Mickelson op de korte 17de van de Stadium Course | © Getty Images

Foto boven: het clubhuis van de Abu Dhabi Golfclub (Getty Images)