Dames welkom op Olympische baan?

De Kasumigaseki Golfclub weet het nog niet. Mogen vrouwen nu wel of niet lid worden op de baan waar in 2020 het Olympisch Kampioenschap wordt gsepeeld

De Kasumigaseki Golfclub in Japan weet het nog niet. Mogen vrouwen nu wel of niet lid worden op de baan waar in 2020 het Olympisch Kampioenschap wordt gespeeld.

Het vijftien mannen tellende bestuur kwam deze week niet tot een eensluidend besluit. Daardoor mogen vrouwen vooralsnog van maandag tot en met zaterdag spelen, maar niet op zondag en ze kunnen ook geen volledig lidmaatschap krijgen.

Voorzitter Kimura toonde zich niet blij met de situatie: ‘Het is vervelend voor ons.’

Wanneer de volgende bestuursvergadering wordt gehouden, is niet bekend. Ook niet of dit punt weer op de agenda staat. Er zijn ‘gewone’ leden die van mening zijn dat ook zij zich over de vraag moeten kunnen uitspreken en niet alleen het bestuur.

De Olympische Spelen worden in 2020 van 24 juli tot en met 9 augustus in en bij Tokio gespeeld. De stad was in 1964 voor het eerst gastheer van de Spelen.

De Kasumigaseki Golfclub vormde meerdere keren het decor van grote kampioenschappen. Zo won de nieuwe ster Hideki Matsuyama er in 2010 het Aziatisch Amateurkampioenschap.

In 1993 werd op Kasumigaseki het Japans Women’s Open georganiseerd. De East Course, waar de Olympische Kampioenschappen moeten worden gespeeld, werd in 1929 geopend, maar al snel werd de Engelse architect Charles H. Alison – businesspartner van de legendarische Harry Colt – gevraagd de baan te reconstrueren.

Alison ontwierp in Nederland onder andere de huidige course van de Koninklijke Haagsche.

Hideki Matsuyama won in 2010 het Aziatisch Amateur op Kasumigaseki | © Getty Images

Foto boven: de East Course van Kasumigaseki (Getty Images)