NGF gaat verhuizen

De Federatie deelt straks een pand met vier andere bonden.

De Koninklijke Nederlandse Golf Federatie, de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB), de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV), het Watersportverbond en de Nederlandse Volleybal Bond (Nevobo) verhuizen per 1 november 2017 naar een gezamenlijk kantoor in Utrecht. Aan de Orteliuslaan in de Utrechtse wijk Papendorp te gaan zij hun krachten bundelen.

De NGF, KNHB, NSkiV, Nevobo en het Watersportverbond hebben besloten met elkaar een pand te betrekken om over de grenzen van de eigen organisaties heen samen te werken. Uitgangspunten voor de samenwerking zijn openheid, flexibiliteit en bereidheid om informatie met elkaar te delen.

De bonden werken op dit moment aan een optimale inrichting van het pand om elkaar te kunnen versterken en zo nog beter te kunnen anticiperen op de behoeftes van verenigingen, sporters en belanghebbenden. Gezamenlijk vertegenwoordigen de vijf sportbonden ruim 910.000 sporters in Nederland.

Naast de vijf bonden zullen ook andere aan de sport gerelateerde organisaties gebruik gaan maken van de kantoorfaciliteiten die het pand te bieden heeft. Het samenwerkingsverband wil hiermee een katalysator zijn om oplossingen te vinden voor de uitdagingen waar de georganiseerde sport voor staat.

'Het is een strategische keuze om met een aantal bonden samen te gaan. De ontwikkelingen in de sport gaan snel. Hiervoor is samenwerking en schaalvergroting van belang', aldus Jeroen Stevens, directeur van de NGF. 'De identiteiten en organisatiestructuren van de samenwerkende bonden blijven daarbij ongewijzigd en herkenbaar.'

Het eerste kantoor(tje) dat de NGF ooit had, was gevestigd in Amsterdam, waar de oud-voetballer en -cricketer van Ajax, Frans de Haan, van 1952 tot 1962 zijn werk deed. Zijn opvolger Leo Poldervaart woonde aan de Haagse Van Alkemadelaan. Hij vond het beter om zijn werk thuis te doen en dat deed Poldervaart tot 1976.

In dat jaar verhuisde het secretariaat naar de Hilversumsche Golfclub. De roemruchte Jack van der Schraaf was tot eind jaren tachtig de man die aldaar de scepter zwaaide.

Zijn opvolger Henk Heyster pakte al snel de dozen in: de NGF verhuisde naar een etage van een groot kantoorpand in de Meern.

Sinds enkele jaren is het Federatiebureau gevestigd aan de Utrechtse Burgemeester Verderlaan en nu volgt over een paar maanden dus een verplaatsing naar de wijk Papendorp.